Internacional 22/07/2017

Trump recorda que té "absolut" poder per indultar delictes

El fiscal general Sessions es va reunir dos cops amb l'ambaixador del Kremlin, segons una filtració

Ara
3 min
Trump alça el puny en un acte en una acadèmia militar de Virgínia.

BarcelonaEnmig de la voràgine d'acusacions pels sospitosos vincles amb el Kremlin, Donald Trump ha defensat el seu "absolut" poder de perdonar assessors, familiars i probablement fins i tot a ell mateix. L'advertència l'ha fet en un tuit per protestar per les filtracions del 'Washington Post' que apunten que el fiscal general, Jeff Sessions, es va reunir dos cops amb l'ambaixador rus als Estats Units durant la campanya presidencial de l'any passat, que és l'objecte d'una investigació per part de l'FBI i el Senat. Aquesta setmana la premsa nord-americana ja apuntava que el president havia posat el seu equip legal que l'assessora a treballar sobre la facultat legal que té per indultar delictes federals.

La Constitució nord-americana no prohibeix explícitament aquesta possibilitat, tot i que sí que indica que el president no pot utilitzar el perdó per aturar un judici polític al Congrés –'impeachment'–, un procés que pot portar a la destitució dels mandataris.

Campanya de desprestigi

L'ús de la paraula 'absolut' per part de Trump suggereix, en qualsevol cas, que no veu gaires límits a la seva autoritat i podria considerar usar-la en relació amb les investigacions obertes pels suposats llaços entre el seu equip i el govern rus durant la campanya electoral del 2016. En aquest sentit, el president va continuar la seva campanya de descrèdit de les investigacions en curs perquè només estan basades en "filtracions fabricades" il·legals provinents de James Comey, el director de l'FBI acomiadat no fa gaire pel president per la seva manera de conduir les investigacions. En una compareixença jurada ja sense càrrec oficial, Comey va explicar la pressió que va intentar exercir Trump.

El mandatari ha reaccionat, a més, a una altra informació del 'Washington Post', segons la qual el fiscal Jeff Sessions va parlar sobre la campanya de Trump durant dues trobades l'any passat amb l'ambaixador rus a Washington, Serguei Kisliak. La informació torna a contradir Sessions, que havia afirmat que només havia parlat amb el diplomàtic en qualitat de senador però no com a part del cercle del llavors candidat republicà.

Kisliak, al centre de la investigació sobre la trama russa en les eleccions a la Casa Blanca, hauria explicat als seus caps al Kremlin que amb Sessions va tractar qüestions de la campanya i les possibles polítiques de Trump en política exterior si guanyava les eleccions a Hillary Clinton.

Sessions es va veure almenys dues vegades amb Kisliak durant la campanya mentre era senador i assessor de Trump, però fins ara sempre ha assegurat que aquestes trobades van ser en qualitat de legislador.

Les trobades es van fer el juliol i el setembre del 2016, uns mesos abans de les eleccions del 8 de novembre guanyades per Trump i enmig d'una tempesta política per la presumpta ingerència del Kremlin a la campanya nord-americana a través d'atacs cibernètics.

Silenci al Senat

Sessions no va revelar aquestes reunions durant el seu procés de confirmació al Senat, de manera que es va veure obligat a apartar-se de la investigació del departament de Justícia i l'FBI sobre la presumpta ingerència russa en els comicis quan van sortir a la llum al març. "No he tingut mai reunions amb funcionaris russos o intermediaris russos sobre la campanya de Trump", va dir llavors. No obstant això, una de les fonts citades pel diari nord-americà va assegurar que l'actual fiscal general va oferir declaracions "enganyoses" que "es contradiuen per altres proves".

Aquest dimecres Trump va proferir dures crítiques contra Sessions en assegurar que, si hagués sabut que el fiscal s'apartaria de la investigació sobre els vincles de la seva campanya amb Rússia, no l'hauria triat per al lloc. "Per què assumeixes una feina i després rebutges fer-la?", es va preguntar el president.

Sessions va assegurar després té intenció de seguir en el càrrec malgrat que la seva relació amb Trump s'ha deteriorat. Tant l'FBI com el Congrés investiguen des de fa mesos la presumpta ingerència del Kremlin en les eleccions a la Casa Blanca amb un especial èmfasi en els possibles contactes de membres de la campanya de Trump amb funcionaris russos.

stats