França
Internacional 15/05/2011

La detenció d'Strauss-Khan frena la cursa socialista cap a l'Elisi

La notícia capgira radicalment la precampanya per a les eleccions presidencials de l'any vinent a França i deixa molt tocat el Partit Socialista

Agències
2 min

ParísDominique Strauss-Kahn era fins fa unes hores el candidat més ben situat a les enquestes de cara a les eleccions presidencials a França al 2012, tot i que ell encara havia de confirmar la seva intenció de concórrer als comicis. D'entrada, era el més ben situat dels candidats socialistes a les primàries. I fins i tot se'l considerava l'únic capaç de destronar l'actual president Nicolas Sarkozy.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La seva detenció i acusació d'agressió sexual d'intent de violació a Nova York són un cop molt dur per la seva carrera política i desmunten les seves esperances de convertir-se en el proper president francès. A més, sacsejaran la campanya dels socialistes, que de moment, semblava molt ben encaminada. El panorama que es dibuxa en el sí del Partit Socialista és ara totalment diferent. Si Strauss-Khan era fins avui el candidat amb més possibilitats a les primàries del partit, possiblement ara en quedi fora i la batalla la tornin a centrar candidats amb moltes menys probabilitats d'èxit, com François Hollande, Segolène Royal o Martine Aubry.

La líder del Partit Socialista francès s'ha afanyat a demanar unitat a dins del partit davant d'una notícia que ha comparat a "l'impacte d'un llamp". Aubry assegura haver-se quedat "estupefacta" quan ha conegut la informació.

Per la resta de formacions polítiques, Strauss-Kahn està ja fora de joc. I és que sembla que ara tot torna a començar des de zero. La reacció del partit de Nicolas Sarkozy, la UMP, ha arribat per boca del diputat Lionnel Luca, segons el qual "real o fals, aquest afer privat al voltant del director de l'FMI l'expulsa de la carrera abans de les primàries socialistes i sobretot el desacredita a França i a nivell internacional".

Molt més contundent s'ha mostrat la líder del partit d'ultradreta Front Nacional. Marine Le Pen ha afirmat que Strauss-Kahn "ha quedat definitivament desacreditat com a candidat a la més alta funció de l'Estat". La seva reacció fa al·lusió a la voluntat del director de l'FMI d'aspirar a ser el candidat socialista a les presidencials del 2012. "Els fets, si són certs, són d'una gravetat extrema", ha afegit Le Pen. "Per tot París, el París periodístic, el París polític, circulen des de fa mesos rumors sobre les relacions lleugerament patològiques que Strauss-Kahn sembla mantenir amb les dones", ha acabat dient la política d'ultradreta.



p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats