ELS EUA MATEN BIN LADEN
Internacional 09/05/2011

La franquícia d'Al-Qaida a l'Iraq es posa al servei del fins ara número 2 de Bin Laden

Els experts intepreten que donen suport a Ayman al Zawahiri per succeir el líder mort pels EUA

Efe
2 min

BagdadEl grup Estat Islàmic de l'Iraq ha posat tots els seus homes a disposició del fins ara número 2 d'Al-Qaida, Ayman al Zawahiri, cosa que pot entendre's com un suport perquè aquest terrorista es converteixi en successor d'Ossama bin Laden, executat pels Estats Units la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci s'ha fet públic amb un comunicat del líder del grup, Abu Baker al Husseini al-Bagdadi, penjat en una pàgina web utilitzada habitualment per islamistes, però encara no se n'ha verificat l'autenticitat, un procés que sempre triga uns dies.

"Dic als nostres germans de l'organització d'Al-Qaida i sobretot al xeic Ayman al Zawahiri i als seus germans en la direcció de l'organització, que endavant amb la benedicció de Déu en el que decidiu", ha dit Al-Bagdadi. "Teniu a l'Estat Islàmic de l'Iraq amb homes lleials i rectes que no dimiteixen ni renuncien", ha apuntat.

Bin Laden va ser abatut el passat 2 de maig per forces nord-americanes durant una operació militar en el seu amagatall en Abbottabad, a uns 50 quilòmetres al nord d'Islamabad.

L'expert en Al-Qaida Al Mula Nazim al Yaburi ha explicat que aquest comunicat "comporta un suport a Al-Zawahiri com a successor de Bin Laden durant la propera etapa".

"Se sap que la direcció general d'Al-Qaida té un consell que tria el líder. Alguns experts en Al-Qaida creuen que la selecció d'un successor de Bin Laden s'endarrereix perquè la celebració d'una reunió del consell ara és impossible per motius de seguretat "

L'expert destaca que Al-Qaida té una organització jeràrquica i de diversos subgrups i federacions no centrals, i que cada un tindrà una opinió sobre el successor de Bin Laden.

Al-Yaburi considera que "la majoria veu que Al-Zawahiri és la persona més probable per succeir a Bin Laden", ja que "ha estat el líder que més ha sortit en mitjans de comunicació i en esdeveniments religiosos i civils després 2004".

A més, l'expert no descarta que les filials d'Al-Qaida a la Península Aràbiga, el Magrib Islàmic i l'Afganistan puguin "aprovar Al-Zawahiri com a successor i Emir d'Al-Qaida després de la mort de Bin Laden".

stats