Funeral del líder de la revolució de vellut
Internacional 23/12/2011

Milers de txecs i 15 caps d'estat diuen l'últim adéu a Václav Havel

A la cerimònia hi han participat una cinquantena de delegacions internacionals. Al carrer s'ha pogut seguir en pantalles gegants

Agències
1 min
L'exsecretària d'estat dels EUA, Madeleine Albright, al funeral de Vàclav Havel / EFE

PragaLa catedral de Praga ha acollit aquest divendres el funeral d'estat per a l'expresident txec Václav Havel, mort diumenge als 75 anys. Milers de persones i una nodrida representació de 50 delegacions internacionals, inclosos 15 caps d'estat, han participat als oficis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Havel, que va ser un dels líders de la caiguda del bloc soviètic el 1989, ha estat recordat un valent defensor dels drets humans en un missatge del papa Benet XVI que ha llegit l'arquebisbe de Praga. L'exsecretària d'estat nord-americana Madeleine Albright, nascuda a Praga, ha dit que Havel "va portar llum a llocs immersos en una profunda foscor. L'actual secretària d'estat, Hillary Clinton, i el seu marit, l'expresident Bill Clinton, també han assistit als oficis, juntament amb el primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, Nicolas Sarkozy.

L'expresident polonès Lech Walesa i altres líders de l'Europa de l'Est també han volgut ser presents als funerals. Des de fa uns quants dies, milers de txecs han fet cua a la catedral per donar l'últim adéu a Havel i la cerimònia s'ha retransmès en pantalles gegants a la plaça Hradcany.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir des de Berlín que seva "lluita per la llibertat i la democràcia és tan inoblidable com la seva gran humanitat", i va assegurar que "els alemanys li devem moltes coses".

stats