Internacional 24/05/2016

El testimoni d'Idomeni que sacseja la xarxa: "Estan gasejant una gent que fuig d'una guerra"

La infermera Gemma Poca, en un àudio enregistrat dimecres de la setmana passada a Idomeni, reflecteix la desesperació dels refugiats

Ara
2 min
L’objectiu del voluntari: “Dignificar l’espera d’una solució real”

BarcelonaLa Gemma Poca, infermera de professió, va decidir marxar a Grècia fa uns mesos a la vista de les impactants imatges del periple dels refugiats que arribaven fugint de guerres com les de Síria i l'Afganistan. L'ARA hi va contactar per primer cop quan era a Lesbos, els primers dies del compliment de l'acord entre la UE i Turquia per deportar els refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquell moment, Poca va descriure la deixadesa de les autoritats gregues per donar atenció mèdica als refugiats i va narrar en primera persona el desbordament que es vivia a l'illa, i en general al país, davant l'elevat nombre de refugiats que arribaven. "Si no fos per les ONG, aquí no hi hauria ningú, seria el caos", alertava al març.

Poc després, Poca es va traslladar a Idomeni, on, entre altres projectes, va tirar endavant una tenda per atendre els nadons i ajudar les mares en la maternitat i la lactància. Fa unes setmanes, Poca explicava a l'ARA com per la tenda d'Idomeni hi passaven cada dia un centenar de nadons. "Els nens surten nets de dalt a baix", relatava satisfeta. També va col·laborar en la campanya de vacunació per als nens que van posar en marxa ONGs com ara Metges sense Fronteres.

La setmana passada, quan les autoritats van llançar gasos lacrimògens al camp, va relatar en un àudio que s'ha escampat per internet aquests últims dies. En ell, Poca, amb la veu trencada i plorosa, denuncia i es pregunta com "Europa pot permetre aquest assassinat".

Escolteu aquí l'àudio de Gemma Poca"Són gent que fugen de la guerra [...] i Europa ho està contemplant. Són uns assassins, és la paraula. Estan gasejant una gent que fuig d'una guerra", esclata la infermera, que explica com ella mateixa pateix els efectes dels gasos.

Una noia afectada pels gasos lacrimògens atesa a Idomeni.

No era el primer cop que es tiraven gasos lacrimògens. Ha passat en altres ocasions quan els refugiats, en manifestació, han reclamat l'obertura de la frontera i el pas cap al nord d'Europa. La resposta ha estat sempre el bloqueig i els pots de fum.

En una conversa amb l'ARA aquest matí, Gemma Poca s'ha mostrat molt sorpresa de la difusió que ha tingut el seu testimoni. "Està passant una cosa molt greu, ho hem de denunciar", ha afirmat Poca.

"Hi ha molta angoixa ara mateix a Idomeni amb el desallotjament. S'havia creat una xarxa d'ajuda i això els alleujava una mica el patiment de l'espera. Aquest dimarts el castell de cartes s'ha desmoronat", ha narrat la infermera.

I sobre la mare i el nadó afectats pels gasos lacrimògens de dimecres, Poca ha explicat que estan bé, que l'endemà "li van donar les gràcies per tot". "Europa ha de reflexionar sobre com ho està fent", ha conclòs Poca.

stats