TERRORISME ISLAMISTA
Internacional 14/02/2012

Les autoritats britàniques excarceren un clergue acusat se ser l'home de Bin Laden a Europa

El jordà Abu Qutada està en llibertat condicional sotmès a una intensa vigilància. El Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar que no podia seguir pres sense càrrecs

Agències
2 min
Abu Qutada, en sortir de matinada de la presó / REUTERS

LondresEl que era considerat l'home d'Osama Bin Laden a Europa, el clergue radical jordà Abu Qutada, ha estat excarcerat aquest dilluns pel govern britànic. Tot i que Londres considera que representa un perill per a la seguretat nacional, les autoritats l'han deixat marxar de la presó de màxima seguretat d'Evesham després que el 17 de gener el Tribunal Europeu de Drets Humans prohibís extradir-lo a Jordània. El clergue està en llibertat sota fiança sotmès a estrictes mesures de vigilància.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Tribunal va considerar il·legal que Qutada portés sis anys empresonat al Regne Unit sense haver estat sotmès a un procés judicial. També va prohibir extradir-lo al seu país natal, perquè no hi havia garanties d'un judici just. El primer ministre britànic, David Cameron, va considerar "completament inacceptable" la resolució, i un portaveu va advertir que continuaran perseguint-lo.

Les autoritats britàniques asseguren que el clergue –que sempre ha negat ser membre d'Al-Qaida– aconsellava els autors d'atemptats, incloent-hi els suïcides, i que en un pis d'un dels homes que van perpetrar els atemptats de l'11-S s'hi van trobar vídeos amb sermons seus on incitava a l'odi.

El clergue haurà de portar un braçalet electrònic per tenir-lo sempre localitzat i només podrà sortir de casa dues hores al dia, dins d'un perímetre limitat del barri on viu. No podrà fer servir internet ni telèfon mòbil, ni parlar amb ningú que no sigui de la seva família. A més, li han prohibit reunir-se amb un llistat de 27 persones, el nou líder d'Al-Qaida, Ayman al Zawahiri, inclòs. Tampoc podrà fer sermons ni conferències.

Qutada va ser detingut el 2002, com a sospitós de pertànyer a Al-Qaida, per la policia del Regne Unit, on havia arribat vuit anys abans com a refugiat. Jordània l'havia condemnat en absència per participar en dues "conspiracions terroristes".

stats