TRANSICIÓ POLÍTICA
Internacional 03/08/2012

El nou govern egipci queda en mans de tecnòcrates i militars

K. Fahim / M. El Sheikh
2 min

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREEl nou primer ministre egipci, Hesham Qandil, va anunciar ahir el seu nou gabinet, format per figures provinents del qüestionat aparell de l'Estat, i va rebaixar encara més les expectatives d'un canvi real al país després de la revolta que va acabar amb la dictadura de Hosni Mubàrak l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els nous titulars de les carteres de l'executiu de Qandil, entre els quals hi ha funcionaris de carrera i almenys sis ministres del govern sortint -la junta militar-, sembla reflectir, segons els mitjans egipcis, l'aposta del nou president, Mohamed Mursi, dels Germans Musulmans, per moure's sense pressa en la nova etapa democràtica al país.

Un dels nomenaments, però, insinua que, en alguns dominis, sí que es busca un canvi més radical. Amb la designació d'Ahmed Mekky, un veterà activista de la independència judicial, com a ministre de Justícia, el president i el primer ministre desafien obertament els jutges més poderosos del país, que, amb les seves decisions polititzades, s'han convertit en un dels llegats més problemàtics de Mubàrak i un repte fonamental per a Mursi.

El nou govern arriba després d'una onada de protestes al carrer dels egipcis que denuncien l'escassetat d'aigua i les apagades elèctriques, i enmig de la represa de la violència sectària entre coptes cristians i musulmans que ha deixat almenys un mort.

El nou primer ministre, amb la pressió d'haver de reaccionar ràpidament amb motiu de la vacil·lant economia d'Egipte i de plantar cara a una sensació de creixent inseguretat al carrer, ha tingut dificultats a l'hora de formar un gabinet per al qual va temptejar, sense èxit, personalitats de renom en l'incipient escenari polític egipci.

Entre els 35 nous ministres hi ha només quatre militants dels Germans Musulmans en el que sembla un esforç determinat del president Mursi per aplacar les crítiques que diuen que la germandat està acumulant tot el poder al nou Egipte. Els salafistes no tindran cap cadira en aquest nou executiu, que només inclou dues dones i un copte, tot i que els cristians representen el 10% de la població. "Només veig egipcis", va assegurar Qandil quan li van preguntar si havia elegit els seus ministres per la seva afiliació política, religió o sexe.

L'obscur ministre esdevingut cap de govern el mes passat va assegurar davant la premsa que havia triat persones "amb capacitat d'analitzar la realitat i una visió pragmàtica" més que no pas els que veuen "somnis". I sobre la dificultat d'atreure personalitats rellevants, va lamentar que els que havien rebutjat l'oferta d'entrar al govern "havien perdut una gran oportunitat de formar part de la història".

L'antic règim en llocs claus

Algunes carteres claus, entre les quals les d'afers estrangers i finances, queden en mans de figures que fins ara servien al govern liderat per la junta militar que va rellevar al poder el president Mubàrak. I del control del ministeri de l'Interior, una sinistra institució durant l'era Mubàrak que Mursi havia promès de reformar completament, se'n farà càrrec un oficial de policia provinent de l'antic règim, fet que ha provocat la ira dels activistes de drets humans.

stats