Escòcia
Internacional 25/01/2012

El full de ruta del govern escocès per al referèndum d'Escòcia en cinc punts

El document que avui ha fet públic el govern escocès és un full de ruta que tracta totes les qüestions que fan referència l'organització d'aquest referèndum

Ara
1 min
Alex Salmond, l'home que vol fer Escòcia un estat

Barcelona1. La pregunta

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pregunta que planteja el govern escocès és: "Esteu d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?" i com a resposta només es donen dues opcions: el "sí" o el "no". L'executiu d'Alex Salmond, el primer ministre escocès, està obert a incloure una tercera via per donar més competències al Parlament d'Edimburg i obre un període de consulta ciutadana sobre la qüestió.

2. La data

El referèndum serà la tardor del 2014 tal com Alex Salmond va anunciar fa uns dies. La idea és debatre i aprovar al Parlament d'Edimburg la llei que permetrà fer la consulta durant l'any 2013.

3. El marc legal i l'autoritat electoral

El govern escocès està convençut que el Parlament d'Edimburg té prou empara legal com per convocar el referèndum i està obert a debatre la qüestió amb el govern britànic, que no ho veu així. L'executiu de Salmond vol que l'autoritat electoral sigui la mateixa que organitza les diferents cites electorals a Escòcia.

4. El cost de la consulta

El govern d'Edimburg calcula que el referèndum costarà 12 milions d'euros.

5. El procés postreferèndum

Si el referèndum és favorable a la independència, el govern escocès entén que el nou estat continuarà sent membre de la UE i la reina es mantindrà com la cap d'estat. En el procés cap a l'escissió, Edimburg obriria un procés de negociació abans de l'aprovació de la independència als parlaments escocès i britànic i s'establirà un procés transitori i una data final en la qual Escòcia serà un estat sobirà.

stats