Crisi del deute
Internacional 02/11/2011

El govern grec tanca files al voltant del referèndum de Papandreu

Els ministres donen un suport unànime a la consulta, que es podria celebrar al desembre. La pregunta es plantejarà en termes de sí o no a l'euro

Ara
2 min
Papandreu, abans d'entrar a la reunió amb el seu gabinet

BarcelonaDeprés de set hores de reunió tots els ministres van donar suport a la convocatòria d'un refrerèndum sobre el pla de rescat de la Unió Europea. El primer ministre Papandreu, que va desencadenar un terratrèmol polític i financer a Europa amb l'anunci de la consulta, va assegurar que la consulta "donarà un mandat clar per les mesures d'austeritat reclamades pels socis europeus". Amb el referèndum, el primer ministre assegura que "ningú podrá dubtar del recorregut de Grècia dins de l'euro".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La consulta, que segons un portaveu governamental es podria celebrar al desembre, es plantejarà com un referèndum sobre la pertinença de Grècia a l'euro, i preguntarà als grecs si accepten el pla de rescat de 130.000 milions.

Papandreu s'ha de reunir aquest dimecres amb la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Nicolas Sarkozy a Canes, en el marc de la trobada del G-20. París i Berlín van reaccionar a l'anunci del referèndum exigint "la total implementació" de l'acord de la darrera cimera de la UE "al més aviat possible".

El govern grec s'enfronta divendres a una moció de confiança crucial. Després de la revolta a les files del seu partit, el Pasok, Papandreu té només una majoria de 152 diputats dels 300 que conformen el parlament grec.

El referèndum amenaça l'acord de la cimera europea de finals d'octubre, que preveu un segon pla de rescat de Grècia per valor de 130.000 milions i la condonació del 50% del seu deute extern. Però a canvi els grecs han d'acceptar profundes retallades socials, com aquestes:

  • Suspensió de 30.000 funcionaris, amb una retallada salarial del 60%, que poden ser acomiadats d'aquí a un any
  • Suspensió de la negociació col·lectiva sobre salaris
  • Caiguda d'un 20% de les pensions que superen els 1.000 euros
  • Rebaixa de l'exempció per pagar impostos de 8.000 a 5.000 euros d'ingressos anuals

Aquestes mesures se sumen als efectes del primer pla d'austeritat, amb què l'atur s'ha disparat, han augmentat els impostos indirectes i s'han rebaixat pensions i salaris.

stats