Internacional 26/05/2011

El govern libi proposa un alto el foc immediat i amnistia

El primer ministre del país ha enviat una carta a diversos governs on ofereix converses sense condicions i la redacció d'una nova Constitució. La missiva demana acabar amb el cicle de violència, però no aclareix el paper de Gaddafi en el procés. L'oferta es produeix després de les pressions de l'ONU i de Barack Obama i David Cameron

Redacció/efe
2 min

BarcelonaEl govern libi està disposat a negociar. Si més no, això és el que es desprèn de la carta enviada pel primer ministre del país, Al-Bahdadi al-Mahmoudi, a diversos governs estrangers. Segons publica avui The Independent, el règim libi proposa un alto el foc immediat monitoritzat per les Nacions Unides i la Unió Africana, converses sense condicions amb l'oposició, amnistia per a les dues bandes enfrontades en el conflicte i fins i tot la redacció d'una nova Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, però, la carta no diu quin seria el paper de Gaddafi en el futur del país. Altres comunicats previs del règim han insistit que el dictador seguirà lluitant per mantenir el poder, mentre que altres han proposat que Gaddafi es mantingui com una figura important mentre duri el procés de transició.

"La Líbia del futur serà radicalment diferent a la que hi havia fa tres mesos. El pla sempre va ser aquest. Només que ara hem d'accelerar el procés. Per tal de fer-ho, hem d'aturar la lluita, començar a parlar, posar-nos d'acord sobre una nova Constitució i crear un sistema de govern que alhora reflecteixi la realitat de la nostra societat i acompleixi les demandes de la societat contemporània", diu la carta, que també obre la porta a l'extensió de l'ajuda humanitària "a tots els libis que la necessitin, ja siguin dins o fora del país". "El cicle de violència ha de ser substituït per un cicle de reconciliació. Ambdues parts han de moure's de les seves posicions i començar un procés que dugui al consens", conclou el text.

Aquesta predisposició per part del govern libi arriba després de les reunions del president dels Estats Units, Barack Obama, i el primer ministre del Regne Unit, David Cameron -ambdós a favor que Gaddaffi abandoni el país- i de les demandes del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, d'un "immediat i verificable alto el foc".

stats