Internacional 14/02/2011

Les guerrilles de les FARC alliberen un quart hostatge

Les FARC han alliberat quatre hostatges en una setmana, però les guerrilles encara retenen 16 policies i soldats per intentar obtenir beneficis polítics

Acn
2 min

Ibague, ColòmbiaLes guerrilles de les FARC han alliberat a Colòmbia el quart hostatge en una setmana, Carlos Ocampo, segrestat fa un mes i mig, tot i que l'alliberament previst de dos militars segrestats ha estat suspès, segons ha dit diumenge el Comitè Internacional de la Creu Roja, a causa del mal temps. Els alliberaments duts a terme per les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia la setmana passada han comportat tot d'especulacions sobre possibles converses amb els rebels, malgrat que el govern colombià ha exigit que s'alliberin tots els hostatges i que s'acabin les hostilitats abans de començar qualsevol negociació de pau.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un equip de la Creu Roja i un exdiputat de l'esquerra colombiana involucrat en alliberaments anteriors s'han desplaçat en helicòpter fins a una zona rural per rebre el policia segrestat. Ocampo, retingut durant un enfrontament amb la guerrilla, presentava bon aspecte i somreia en el moment de baixar de l'helicòpter a la ciutat d'Ibague. També ho feia posteriorment, quan ha abraçat els membres de la seva família que l'han anat a rebre a la pista d'aterratge d'un aeroport militar a Bogotà. Però l'alliberament anunciat de dos membres de l'exèrcit no s'ha produït. Segons membre de la família de les víctimes, el mal temps hauria estat el causant de l'endarreriment dels alliberaments.

Les guerrilles de tall marxista encara retenen 16 policies i soldats per intentar obtenir beneficis polítics. Alguns han estat retinguts durant més d'una dècada a camps secrets, on sovint han estat encadenats durant mesos o han estat obligats a fer marxes a través de la selva per esquivar les patrulles de l'exèrcit. Les FARC, la insurgència més antiga de l'Amèrica del Sud, havia arribat a ser un exèrcit molt nombrós que controlava grans parts del país. Però les guerrilles han estat durament afeblides des del 2002 per un exèrcit oficial que compta amb el suport dels Estats Units, i que ha forçat les FARC a amagar-se a les muntanyes i a la jungla. Els atacs urbans, els atemptats i els segrestos han caigut considerablement a Colòmbia, i les inversions estrangeres s'han multiplicat per cinc. Però amb el suport de la venda de cocaïna, les FARC continuen sent fortes a les zones rurals, on la presència de l'estructura de l'estat és menor.

stats