DEMOGRAFIA I CAMPANYA
Internacional 24/04/2012

La immigració de mexicans cap als Estats Units s'atura per primer cop en 40 anys

La situació econòmica, els controls fronterers i la baixada de la natalitat al sud expliquen la caiguda del flux. Els experts sospiten que els que surten ja superen els que entren

Ara
2 min
Immigrants mexicans a la frontera amb els EUA/ REUTERS

BarcelonaLa immigració cap als Estats Units des de Mèxic s'ha estancat o, fins i tot, està en retrocés, segons un estudi publicat aquest dimarts pel Pew Hispanic Center. Les dades evidencien que s'ha invertit la tendència al creixement del flux de migrants sud-nord, que ha estat constant els últims 40 anys. Segons l'estudi, la immigració va començar a frenar-se fa cinc anys, i el 2010 podria haver començat a decréixer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hi ha tres causes que expliquen el fenomen: la crisi econòmica als Estats Units, l'increment dels controls fronterers i el descens de la natalitat a Mèxic. Més de 12 milions d'immigrants han entrat als Estats Units des de Mèxic des del 1970, i poc més de la meitat ho han fet legalment. El flux va començar a moderar-se el 2005. Entre el 1995 i el 2000, 2,9 milions de mexicans van arribar als Estats Units, i 670.000 van fer el trajecte invers. Entre el 2005 i el 2010, en canvi, 1,37 milions van buscar el somni americà, però 1,39 milions van tornar ha casa.

"No és possible afirmar-ho amb total seguretat, però la tendència és que el flux de sortida probablement supera el d'entrada en els últims dos anys", apunten els autors de la recerca.

Deportacions

El nombre d'immigrants il·legals dins dels EUA va baixar de 7 milions el 2007 fins a 6,1 milions el 2011, segons les dades estimades en base al cens. En paral·lel, el nombre de ciutadans regulars va passar de 200.000 a 5,8 milions. Segons l'estudi, entre el 5% i el 35% dels que van marxar no ho van fer voluntàriament, sinó per les deportacions dictades per l'administració Obama, que, malgrat tot, manté un important suport entre la comunitat llatinoamericana.

Diversos estats, com Arizona i Alabama, han promulgat lleis molt dures contra la immigració irregular i el tema s'ha convertit en un dels eixos de la campanya de les presidencials del novembre. Dimecres, el Tribunal Suprem s'ha de pronunciar sobre un recurs contra la nova legislació d'Arizona.

stats