REGNE UNIT
Internacional 14/10/2017

La incomestible recepta de cuina de Margaret Thatcher

Troben un escrit amb una especialitat que la política es va inventar

Mònica Bernabé
3 min
La incomestible recepta de cuina de Margaret Thatcher

BarcelonaEs pot dir que Margaret Thatcher es va atrevir amb gairebé tot: es va enfrontar a l’IRA, va portar els sindicats britànics a la quasi destrucció, va apostar per Mikhaïl Gorbatxov quan l’URSS encara generava recels a Occident, i no va dubtar a enviar tropes per defensar les illes Malvines de l’ocupació argentina. Fins i tot, no va tenir cap inconvenient a posar-se un davantal quan calia i atrevir-se amb els fogons. Almenys així ho asseguren els qui la van conèixer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons sembla, la Dama de Ferro era un tros de pa a la cuina: li encantava preparar tota mena d’especialitats per al seu marit, Dennis, i per a ella mateixa, sempre que tenia temps, esclar. Ara s’ha trobat al seu arxiu privat un document amb una recepta que ella mateixa es va inventar i va batejar amb el nom d’ entrant misteriós. Margaret Thatcher cuinava aquest plat en ocasions especials. És un misteri si la peculiar especialitat de l’ex primera ministra britànica tenia èxit. Els entesos admeten que el preparat devia ser gairebé incomestible.

A l’arxiu privat de la Dama de Ferro s’han localitzat cartes, butlletins informatius i els discursos que la mandatària va pronunciar i van marcar la seva carrera política. I també la preuada recepta, escrita en un document amb un segell oficial.

És ben sabut que Thatcher s’inspirava en el pensament de dos dels tres economistes més influents del segle XX per a la seva política: Friedrich Hayek i sobretot Milton Friedman, el seu favorit. Durant els seus governs es van privatitzar les companyies estatals britàniques de telefonia, gas, aigua i electricitat, i també la línia aèria British Airways i la firma Rolls-Royce. En canvi, és una autèntica incògnita saber en què s’inspirava l’ex primera ministra britànica per preparar les seves receptes.

El seu plat preferit

Se sap que el seu plat preferit era el peix a la planxa. Ho va confessar ella mateixa en una entrevista al diari The Observer l’any 1975. Així mateix, també va explicar que sovint li agradava beure un whisky amb soda i gel a la nit, després d’haver treballat durant tota la jornada. Però el seu licor preferit era el Cointreau.

De jove, Thatcher es va llicenciar en química a la Universitat d’Oxford i va treballar a l’empresa d’alimentació J. Lyons and Company, on va formar part d’un equip que va inventar un gelat de textura més tova de l’habitual, que actualment es coneix com el gelat de màquina. Malgrat els seus provats dots, la seva recepta de l’entrant misteriós -com ella mateixa la va anomenar- s’elaborava amb un simple consomé de vedella, crema de formatge i curri en pols. Res més. Així de simple.

El diari The Guardian detallava la recepta aquesta setmana i recollia el parer d’un cuiner, que opinava que probablement aquest era el plat que la Dama de Ferro devia preparar a les cinc de la matinada, abans d’anar-se’n a treballar. “És un plat que es cuina en cinc minuts però que necessita unes quantes hores de repòs”, afirmava l’expert. “Personalment menjaria aquesta especialitat amb una torrada perquè tingués una mica més de consistència. Però, tot i així, no l’afegiria al meu menú com un possible sopar”, afegia.

Sens dubte, Margaret Thatcher va fer història com a primera ministra del Regne Unit, però difícilment passaria a la història com a cuinera.

stats