Internacional 29/11/2011

Estudiants iranians assalten l'ambaixada britànica de Teheran

Londres responsabilitza dels incidents el govern iranià per un "error de seguretat molt greu"

Efe
2 min
Els estudiants iranians assalten l'ambaixada britànica a Teheran EFE

Teheran/LondresUn grup d'estudiants iranians han assaltat aquest dimarts l'ambaixada del Regne Unit a Teheran, on han arrencat la bandera britànica, han saquejat documentació i han causat desperfectes en algunes instal·lacions. L'incident ha tingut lloc durant una manifestació d'estudiants davant la delegació britànica, convocada per organitzacions universitàries ultraconservadores, en resposta a les sancions financeres imposades la setmana passada pel govern de Cameron al règim dels aiatol·làs. Iran, en resposta a aquestes mesures, ha decidit reduir les seves relacions diplomàtiques amb Londres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'assalt ha tingut lloc quan diverses desenes d'estudiants s'han enfrontat als policies que vigilaven la manifestació, han saltat el mur que rodeja l'ambaixada i han substituït la bandera britànica per una d'iraniana. Després els manifestants han continuat tirant pedres, ous i altres objectes contra la porta i el mur de l'ambaixada, sense que hi hagi informes de ferits fins ara.

El Regne Unit ha condemnat aquest dimarts l'incident i ha considerat “inacceptable” la incursió de manifestants a la seva ambaixada, i ha demanat a l'executiu iranià que defensi els seus diplomàtics destacats al país. Londres ha responsabilitzat el govern iranià dels incidents per un error de seguretat molt greu.

Escalada de tensió

Els assaltants cridaven “Apoderem-nos de l'ambaixada britànica”, en record de la invasió, el 1979, de la delegació dels Estats Units a Teheran, que va estar ocupada per estudiants islàmics, amb el suport del règim de l'aiatol·là Khomeyni, durant 444 dies. Abans d'iniciar-se l'incident, diversos centenars d'estudiants concentrats davant l'ambaixada britànica havien corejat consignes com “Mort a Anglaterra”, “Mort als Estats Units” i “Mort a Israel”, a més de cremar diverses banderes britàniques i israelianes.

L'incident arriba dos dies després que el Parlament iranià ratifiqués per àmplia majoria una llei per rebaixar el nivell de les relacions amb el Regne Unit, la qual cosa es tradueix, entre d'altres, en la retirada d'ambaixadors. Aquest cop de timó de Teheran es produeix en resposta a la decisió britànica, adoptada dilluns passat, d'imposar noves sancions financeres a l'Iran, mesures que també han acordat fins ara el Canadà i els Estats Units. Aquestes sancions es van fer efectives després que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) alertés que el programa nuclear iranià té una branca militar, malgrat que el govern d'Ahmadinejad ho nega i al·lega que són investigacions amb finalitats mèdiques.

stats