L'ERA POST-MUBÀRAK
Internacional 20/05/2012

Els islamistes egipcis batallen per guanyar més poder

L'ex secretari general de la Lliga Àrab Amr Mussa és el favorit per guanyar les presidencials de dimecres a Egipte. Els Germans Musulmans treballen per capgirar les enquestes i imposar el seu candidat.

Ricard G. Samaranch
3 min
AMBIENT DE CAMPANYA Els egipcis viuen immersos en la campanya de les eleccions presidencials que es faran dimecres i dijous. Fins a tretze candidats aspiren a governar el país després de la caiguda de Hosni Mubàrak l'any passat.

EL CAIREEn els últims dies els Germans Musulmans han mobilitzat les seves desenes de milers de militants. Se'ls pot veure pels pobles i ciutats d'Egipte repartint propaganda electoral i enganxant cartells. Els seus líders s'han proposat una àrdua missió, propulsar Mohammed el-Mursi, el seu candidat a les presidencials. Els comicis són l'última etapa d'una convulsa transició que hauria d'acabar el 30 de juny, quan la junta militar entregui els seus poders al nou president electe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc conegut i mancat de carisma, Mursi se situa en un modest quart lloc a les enquestes, força lluny dels tres grans favorits. Ara bé, cap analista s'atreveix a descartar que passi a la segona volta. No en va, els Germans Musulmans compten amb la maquinària electoral més poderosa d'Egipte, perfectament greixada després de les eleccions parlamentàries del novembre. Llavors, la confraria va arrasar amb prop del 45% dels vots, però la seva popularitat està en caiguda lliure.

"No creiem el que diuen les enquestes. Els mitjans de comunicació estan en contra nostra", va declarar a l'ARA Essam el-Erian, un dels líders del moviment, en un míting de Mursi. A més de multiplicar els actes de campanya, la seva estratègia s'ha basat a radicalitzar el seu discurs islamista, prometent una aplicació immediata de la xaria o llei islàmica. Queden lluny els esforços per presentar la seva cara més moderada a la societat egípcia i la comunitat internacional.

La radicalització de Mursi té un objectiu polític evident: restar vots a Abdel Moneim Abul Fotuh, un polític carismàtic que moltes enquestes situen a la segona volta. Després de liderar durant anys l'ala moderada de l'organització islamista, Abul Fotuh va ser expulsat l'any passat per anunciar la seva candidatura a les presidencials, desobeint les ordres del guia suprem. A finals de març, els Germans van rectificar la decisió, i van optar per concórrer a les eleccions, però el seu candidat, Khairat al-Xater, va ser desqualificat, cosa que els va forçar a recórrer a Mursi com a candidat de "reserva".

El candidat enigmàtic

Sens dubte, Abul Fotuh és el candidat més enigmàtic, ja que el seu discurs moderat, sempre compromès amb la revolució, ha estat capaç de reunir suports molt heterogenis en una societat força polaritzada. Així, en el seu míting central de campanya, hi van intervenir Wael Ghoneim, una icona per als joves revolucionaris de Tahrir, els líders de la coalició salafista Al-Nur, la segona força parlamentària, a més d'artistes coneguts. Precisament, els Germans Musulmans intenten explotar les contradiccions d'una coalició tan àmplia per arrabassar a Abul Fotuh els vots ultraconservadors. El mateix fa el nacionalista Hamdin Sabahi des de l'altre flanc, el dels joves laics i revolucionaris.

El discurs de superació de les diferències ideològiques d'Abul Fotuh, que evoca el de Barack Obama durant la seva ascensió, ha calat entre els joves i els sectors amb un nivell educatiu més alt. Això explica que aquest candidat s'hagi imposat entre els egipcis residents a l'estranger -la junta electoral va anunciar ahir els resultats-. Ara bé, no és gens clar que aquest missatge rebi una acceptació tan bona entre els falahin , els pagesos que conreen els camps situats a la vora del Nil.

D'acord amb les enquestes, Amr Mussa, l'ex secretari general de la Lliga Àrab, és el favorit de l'Egipte rural, que representa el 57% de la població. Mussa, que fa mesos que recorre les zones més remotes del país a la recerca de suports, compta amb un avantatge respecte als seus competidors: tothom coneix la seva trajectòria. Un factor important en un país amb una cultura política encara en formació, i que explica el seu lideratge als sondejos.

L'altre favorit és Ahmed Xafik, l'últim primer ministre de Mubàrak, el candidat dels nostàlgics de l'antic règim i de tots els que anhelen tornar a l'estabilitat. Excomandant de les forces aèries, és l'únic oficial d'alt grau entre els aspirants. Les enquestes li donen un suport força elevat, però Xafik genera també un gran rebuig. Després d'haver hagut d'esquivar el llançament d'una sabata en la seva gira pel sud, la seva campanya va optar ahir per cancel·lar tots el seus mítings.

stats