Internacional 17/09/2012

Les multinacionals japoneses tanquen les fàbriques a la Xina per l'onada de protestes

Canon, Panasonic i altres multinacionals demanen al personal japonès que es quedi a casa. La tensió per la sobirania dels illots podria agreujar-se dimarts, aniversari de l'incident de Manxúria

Agències
3 min
Els manifestants cremen una bandera japonesa a la ciutat de Wuhan / REUTERS

Pequín / ShanghaiMoltes de les grans empreses japoneses establertes a la Xina han decidit suspendre les operacions davant les violentes protestes del cap de setmana per la sobirania de les illes Senkaku-Diaoyu, que van ser comprades per Tòquio.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Canon ha anunciat que entre dilluns i dimarts tancarà les fàbriques d'impressió làser de Zhongshan, la de càmeres digitals de Zhuhai-ubicades, ambdues a la província de Guangdong (sud-est), i la de fotocopiadores de Suzhou, a Jiangsu (est).

En la mateixa línia, Panasonic ha informat que la seva fàbrica de Zhuhai romandrà tancada fins dimarts a causa de les protestes protagonitzades pels seus empleats xinesos. La companyia ha recomanat al personal japonès que es quedi a casa.

La població nipona a la Xina ha viscut atemorida per les protestes. "Jo no vaig sortir el cap de setmana i he demanat al meu xicot xinès que es quedi amb mi tot el dia", explicava Casaca Morimoto, una estudiant japonesa de 29 anys de la universitat de Shenzhen. "Hi havia tanta gent... mai havia vist res igual. Va ser aterridor", apuntava Kayo Kubo, mestressa de casa d'origen nipó que viu a la ciutat de Suzhou, a l'est de la Xina.

Dissabte passat un grup va atacar les fàbriques de Panasonic a Qingdao i Suzhou, ubicades a les províncies de Shandong (est) i Jiangsu, respectivament. Tot i que encara no ha quantificat els danys, l'empresa assegura que els edificis i la maquinària estan destrossats.

Les botigues d'Aeon a Qingdao estaran tancades aquest dilluns, després que fossin atacades per un grup de manifestants xinesos. L'empresa ha dit que si la tensió s'agreuja, evacuarà el seu personal al Japó.

Per la seva banda, Seven-Eleven i Ministop han avançat que tancaran les 40 botigues que tenen a Chengdu i Qingdao, respectivament, ja que han estat blanc dels atacs dels activistes xinesos, segons informa la televisió pública NHK.

Les empreses han pres aquesta decisió després que milers de persones es manifestessin el passat cap de setmana a almenys 85 ciutats xineses per protestar per la compra de tres de les cinc illes Senkaku per part del govern del Japó.

Les autoritats nipones temen que les protestes s'intensifiquin dimarts, quan es compleix el 81è aniversari de l'anomenat incident de Manxúria, que va provocar la invasió japonesa del territori xinès. L'ambaixada i els consolats del Japó han enviat correus electrònics als nacionals que resideixen a la Xina per demanar-los "màxima precaució" mentre duri l'onada de manifestacions.

El viceministre de Comerç de la Xina, Jiang Zengwei, ja va advertir la setmana passada que l'operació de compravenda de les Senkaku podria tenir conseqüències negatives sobre les relacions comercials entre Tòquio i Pequín.

En aquest sentit, ha apuntat que, en cas que es produís un boicot als productes japonesos al mercat xinès, "no hi hauria res de dolent, sempre que es dugui a terme d'una manera raonable", encara que va aclarir que no hi ha hagut una crida oficial. La Xina i el Japó van generar el comerç bilateral de 263.000 milions d'euros l'any passat.

Conflicte històric

La tensió bilateral es va disparar la setmana passada, quan el govern del Japó va anunciar la compra de tres de les cinc illes al seu propietari privat per 2.000 milions de iens −uns 20 milions d'euros−, que sortiran dels fons reservats.

El pla de compra es va posar sobre la taula el passat mes de juny, quan el cap de gabinet, Osamu Fujimura, va anunciar la intenció del govern de substituir l'actual contracte d'arrendament per un que garantís el control de les autoritats nipones sobre l'arxipèlag.

La disputa territorial es remunta al 1895, quan el Japó es va annexionar formalment les illes per construir una planta processadora de tonyina que va donar feina a 200 persones, tot i que el 1940 el negoci es va desplomar i les illes van quedar desertes.

Entre el 1945 i el 1972, l'arxipèlag va quedar sota dominació nord-americana, com a part dels acords entre Washington i Tòquio després de la Segona Guerra Mundial. Des de la sortida dels Estats Units de les illes, tant la Xina com Taiwan en reclamen la sobirania.

Pequín al·lega que va descobrir l'arxipèlag al segle XIV i, tot i les tenses relacions que manté amb Taiwan, reconeix que algunes illes pertanyen al territori com a part de la ciutat de Toucheng, situada al comtat de Yilan. En canvi, el Japó assegura que l'arxipèlag pertany íntegrament a la ciutat d'Ishigaki, situada a la prefectura d'Okinawa, i, per tant, rebutja les reivindicacions xineses i qualsevol acord entre Pequín i Taipei.

stats