PREPARATIUS PER ALS JOCS
Internacional 01/07/2012

De judicis exprés a míssils, la seguretat al Londres olímpic

El Londres olímpic acapararà d'aquí quatre setmanes l'atenció mundial. Les autoritats han dissenyat un pla de seguretat que inclou des de judicis exprés fins al desplegament de míssils per evitar accions violentes.

Eva Ontiveros
2 min
De judicis exprés a míssils, la seguretat al Londres olímpic

LONDRESEls ministeris de l'Interior i de Defensa han tingut set anys per preparar la seguretat de Londres durant els 17 dies que duraran els Jocs Olímpics que arrenquen el 27 de juliol. Jutges, policies i militars han considerat un ampli espectre de riscos, des de l'ús de vuvuzeles a l'estadi fins a un atac terrorista de gran escala. A quatre setmanes de la cerimònia inaugural, els organitzadors de Londres 2012 diuen que ho tenen tot a punt.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que és impossible preveure si el nivell de criminalitat pujarà, després de mesos en què s'ha vist una gran varietat de protestes al carrer -des d'estudiants indignats fins a aldarulls en barris marginals-, els britànics tenen clar que entre altres coses en aquests Jocs s'hi juguen la imatge i la reputació.

Qualsevol persona acusada de cometre un "delicte olímpic" compareixerà davant d'un jutge en menys de 24 hores. La categoria de delicte olímpic comprèn crims perpetrats entre l'1 de maig i el 30 de setembre d'enguany, i s'aplicarà tant a nacionals com a estrangers per delictes que involucrin -tant acusats com víctimes- competidors, espectadors i treballadors vinculats a l'organització olímpica. Sota aquest gran paraigua quedaran englobats crims com ara el furt, la revenda no autoritzada d'entrades, els aldarulls al carrer, la prostitució il·legal, els robatoris i les estafes.

La idea de recórrer als judicis ràpids va sorgir després dels disturbis violents arreu del país durant l'agost de l'any passat, quan el sistema legal britànic va acceptar que no tenia capacitat per processar més casos dels que ja estaven en curs i va optar per prendre mesures d'urgència. "Hem après les lliçons de l'estiu passat: qui cometi un delicte dimarts serà al jutjat dimecres", ha afirmat Alison Saunders, fiscal general de Londres, al diari The Times .

Advocats i jutges faran torns de 24 hores. Per evitar problemes amb el tràfic olímpic hi haurà connexions virtuals entre les comissaries de policia i diversos jutjats, que obriran de 8 del matí a 8 del vespre, de dilluns a dissabte.

Un atac al Parc Olímpic

Però de tots els perills possibles, el que ha fet perdre més la son a les forces de seguretat és la possibilitat d'un gran atemptat al Parc Olímpic. El punt que ha aixecat més polseguera fins ara és la decisió del ministeri de Defensa d'instal·lar míssils terra-aire en sis indrets claus de Londres.

Els llocs escollits per allotjar els míssils són quatre parcs, un embassament i el terrat d'un edifici d'habitatges socials. Tot i que el pla encara no ha estat executat, segueix endavant i la decisió la prendrà "la instància política més alta", segons va dir el general Sir Nick Parker a la BBC.

Però els inquilins del bloc afectat no volen que els míssils surtin de la seva teulada, i han pres mesures legals que encara estan en curs. Preguntat sobre el risc que comporta disparar míssils des de zones urbanes, Parker va acceptar "que és una situació molt complicada". "Però la seguretat dels Jocs Olímpics és de màxima importància", va afegir.

stats