PRÒXIM ORIENT
Internacional 19/08/2016

Els kurds de Síria, en el punt de mira

L’alliberament de Manbij inquieta Turquia i no respon a les directrius de Washington

Ethel Bonet
4 min
Les Forces Democràtiques de Síria han difós a Twitter imatges aèries de columnes de l’Estat Islàmic fugint de Manbij aparentment amb civils d’escuts humans.

BeirutEl recent alliberament de la localitat fronterera de Manbij per part de les Forces Democràtiques Sirianes (FDS), de majoria kurda, ha tornat a aixecar polseguera a Turquia. A finals del mes de maig es va especular sobre una ofensiva imminent a la ciutat de Raqqa, bastió de l’Estat Islàmic, dirigida des de diversos fronts: l’exèrcit sirià, amb els seus aliats regionals i Rússia, van començar a avançar des de l’oest cap a la ciutat de Tabqa (a 60 quilòmetres de Raqqa), i les FDS, amb el suport dels bombardejos nord-americans i assessors sobre el terreny, van penetrar des del nord-oest cap a Manbij, a la frontera amb Turquia. Després de prop de dos mesos i mig de combats intensos, les milícies kurdes sirianes van recuperar fa una setmana aquesta estratègica localitat, i van tallar així la via de subministrament d’armes i combatents des de Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les FDS van difondre ahir imatges aèries en què asseguraven que els combatents jihadistes fugien de la ciutat en direcció al nord, cap a la frontera amb Turquia, aparentment envoltats de civils que feien servir com a escuts humans.

La victòria de les FDS sobre el bastió de l’EI al nord-oest de Raqqa contrasta amb la infructuosa campanya governamental per expulsar els jihadistes de Tabqa. Pel que sembla, les forces sirianes han desistit, de moment, en el seu intent d’avançar cap al seu feu de Raqqa. Una cosa similar ha passat amb l’ofensiva de les FDS per alliberar la capital siriana de l’autoproclamat califat islàmic.

Un cop més s’ha posat de manifest que els Estats Units i els seus aliats kurds tenen diferents objectius a Síria. Washington veu la victòria de Manbij com un pas per a l’alliberament de Raqqa. Així ho va declarar fa uns dies el secretari de Defensa nord-americà, Ashton Carter, que va apuntar que l’èxit a Manbij reforça l’“aïllament de Raqqa”. “I ens ajudarà a aconseguir el pròxim objectiu de la nostra campanya”, va afegir.

Els kurds de Síria, en el punt de mira

Rumb a Alep

Però la intenció de les milícies kurdes és continuar el seu avanç cap a l’oest del riu Eufrates, i no cap al sud-est, cap a Raqqa, com vol Washington. Tot just dos dies després del triomf a Manbij, les FDS van anunciar el seu avanç cap a la ciutat d’Al-Bab, a trenta quilòmetres d’Alep, i van confirmar la creació del consell militar d’Al-Bab.

Les milícies kurdes sirianes estan avançant cap a la localitat fronterera de Jarabulus, que és a pocs quilòmetres de distància de Manbij. I des d’allà serien capaços de moure’s cap a Al-Bab, i alleujar la pressió sobre el barri kurd de la ciutat d’Alep, Xeikh Maqsud, i seguir avançant més cap a l’oest. “La captura d’Al-Bab deixaria les FDS en una posició molt avantatjosa per aïllar els jihadistes a la frontera i sobretot connectar el cantó més occidental kurd sirià, Afrin, amb la resta de la regió que ells anomenen Rojava (Kurdistan occidental)”, precisa el coronel retirat Nizar Abdelkader.

El moviment tàctic dels kurds suposa un important repte per a Turquia, que ha traçat una “línia vermella” de 100 quilòmetres de frontera, que van des de Jarabulus fins a Azaz, localitat limítrof d’Alep en mans dels rebels sirians i a prop del cantó kurd d’Afrin. “Les FDS intentaran treure profit de la batalla que es lliura a la ciutat d’Alep per aconseguir avenços en algunes parts d’aquesta província”, assenyala l’expert libanès. Les Unitats Kurdes de Protecció Popular (YPG) ja van utilitzar l’última gran ofensiva contra el règim a Alep, al mes de febrer, per avançar cap a l’est d’Afrin. “Per ara, amb el focus a la regió d’Alep, l’Estat Islàmic seguirà mantenint Raqqa durant almenys un parell de mesos més”, preveu l’exmilitar.

Des del principi, Ankara ha mirat amb lupa l’ofensiva de les forces kurdes per recuperar Manbij. Sota la pressió de Turquia, Washington va prometre que un cop fos alliberada aquesta estratègica ciutat fronterera, les FDS la tornarien als àrabs, de majoria sunnita. Fa uns dies el ministre d’Afers Estrangers turc va advertir que “Turquia espera que els combatents kurds sirians es retirin a l’est del riu Eufrates”, en una crida al compromís dels nord-americans. Per tranquil·litzar Ankara, el portaveu del Pentàgon, el capità Jeff Davis, va dir que “els Estats Units tenen la paraula dels líders kurds que els àrabs locals seran els que reconstruiran les zones alliberades”.

L’aliança Turquia-Estats Units

Washington perdria molt si s’enemista amb Ankara i el seu altre aliat regional, l’Aràbia Saudita, que també vol que les àrees alliberades a la província de Raqqa estiguin sota control d’àrabs sunnites.

El Pentàgon està sent cautelós sobre el suport a les forces d’autodefensa kurdes (YPG) en zones a prop de la frontera que podrien ser sensibles per a Turquia. “Hem demanat suport aeri a la coalició internacional per a la nostra pròxima ofensiva, però encara estem esperant”, declara per telèfon a l’ARA el comandant Talal Silo, portaveu de les FDS al quarter general del cantó kurd de Jazira. “Turquia està pressionant els nostres aliats occidentals perquè deixi de donar-nos suport militar perquè vol debilitar els kurds”, es queixa el capità Silo. En qualsevol cas, els kurds continuen sent una peça clau del tauler sirià.

Al-Assad bombardeja per primer cop els kurds

L’aviació siriana va bombardejar ahir per segon dia consecutiu la ciutat d’Al-Hasakah, al nord-oest del país, controlada parcialment pels kurds. Algunes fonts apunten que desenes de civils han mort en el que les milícies kurdes YPG han qualificat com el pitjor atac del règim sirià de la revolta popular del 2011. Davant la intensitat dels bomardejos, les autoritats kurdes de l’autoproclamada autonomia estan evacuant els civils, i asseguren que “tots els que poden empunyar armes s’han quedat a lluitar contra el règim i els seus gàngsters”. El Pentàgon va revelar ahir que havia enviat avions per protegir les forces especials kurdes, a les quals donen suport en els combats contra l’Estat Islàmic.

En més de cinc anys de guerra gairebé no hi ha hagut confrontacions entre les unitats kurdes i Damasc: Al-Assad s’ha centrat a combatre l’oposició, i els kurds a defensar les seves zones de l’EI. Les YPG controlen Al-Hasakah des de l’any passat però el règim, que rebutja l’autonomia kurda, manté alguns barris.

stats