Xile
Internacional 19/08/2011

La segona versió de l'informe Valech certifica 9.800 nous casos de tortures durant la dictadura xilena

Després d'un any i mig de feina en què s'han analitzat 32.000 sol·licituds, la Comissió Valech certifica 9.800 casos de tortures i 30 de desaparicions o execucions durant la dictadura de Pinochet, que va tenir lloc de 1973 a 1990

Redacció
1 min
El president xilè (dreta) rep l'informe / EFE

BarcelonaEl president xilè, Sebastián Piñera, va rebre ahir la segona versió de l'informe de la Comissió Valech sobre presó política i tortura de mans de la vicepresidenta executiva de la comissió, María Luisa Sepúlveda. Després d'un any i mig de feina, en què s'han analitzat 32.000 sol·licituds, la Comissió Valech ha certificat 9.800 nous casos de tortures i 30 casos de desaparicions o execucions durant la dictadura del general Augusto Pinochet, que va controlar el destí del país des de l'11 de setembre de 1973 al 10 de març de 1990.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En relació amb els prop de 22.000 casos estudiats i rebutjats, Sepúlveda va explicar que es tractava de persones que "no eren víctimes directes", i que en altres casos "no es va poder provar la motivació política o van faltar proves per acreditar la informació presentada", segons el diari xilè La Tercera.

La presidenta de l'Agrupació de Familiars de Detinguts Desapareguts (AFDD), Mireya García, va titllar aquestes la xifra de certificacions d'"aberrants", perquè suposa només un terç dels casos presentats. "Poden haver-hi casos que no compleixin els requisits, però que siguin gairebé el 70% del total és absurd, il·lògic", va dir García.

Aquest nou informe recull les sol·licituds que no van ser recollides per l'anterior, entregat el juny de 2005 al president Ricardo Lagos, i que ja havia certificat prop de 30.000 casos de detencions il·legals, tortures, execucions i desaparicions durant la dictadura.

stats