Irlanda
Internacional 28/10/2011

El laborista Michael D. Higgins guanya les eleccions presidencials d'Irlanda

La participació ha estat inferior al 50%. L'empresari Sean Gallagher ocuparia el segon lloc i l'ex membre de l'IRA Martin Guinness, el tercer

Agències
2 min
El nou president d'Irlanda, el laborista Michael D. Higgins / EFE

DublínEls recomptes provisionals atorguen al laborista, poeta i activista d'esquerra Michael D. Higgins la victòria com a novè president d'Irlanda amb més del 40% dels vots. La confirmació oficial arribarà previsiblement aquest dissabte però el candidat independent Sean Gallagher, ja ha felicitat a Higgins. "Té tot el meu recolzament com a president i vull agrair-li sincerament una campanya tan positiva", ha dit l'empresari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escrutini situa el laborista a una distància notable dels seus dos principals rivals: Gallagher i el candidat del Sinn Féin i ex membre de l'IRA, Martin McGuinness.

La presidència a Irlanda es renova cada set anys i és un càrrec representatiu que no té poders executius. L'arribada d'un laborista a la presidència pot impulsar la coalició de govern formada per el partit de centre dreta, Fine Gael, i el partit laborista.

La cita a les urnes a Irlanda, ha despertat poques passions entre l'electorat aquest dijous. Hi ha jugat en contra que l'illa viu una de les pitjors inundacions dels últims 800 anys. Però les presidencials a Irlanda acostumen a no superar el 50% de participació. El càrrec és gairebé merament simbòlic, tot i que en els darrers anys ha pres rellevància a nivell carismàtic.

Marcada per una alta participació de candidats independents amb perfil, moltes vegades artístic, els irlandesos han vist en aquests comicis l'oportunitat de fugir de l'enrenou polític per la crisi financera.

La premsa irlandesa ha acabat titllant els candidats com el '7 magnífics', per les seves excentricitats acumulades. Els favorits per guanyar la cita eren Seán Gallagher, un empresari mediàtic, –té un xou de joves emprenedors en un canal de televisió–, Michael D.Higgins, el veterà líder del partit laborista.

El tercer favorit és Martin McGuinness, exlíder de l'IRA i viceprimer ministre d'Irlanda del Nord, que ha despertat diverses controvèrsies en la premsa estrangera.

stats