Política penitenciària d'Israel
Internacional 21/02/2012

La vaga de fam més llarga d'un pres palestí s'acaba amb un acord

Khader Adnan abandona la protesta després de 66 dies sense menjar. El Tribunal Suprem accepta alliberar-lo i esborrar el seu expedient, assegura AlJazira

Agències
2 min
Manifestació de suport a Khader Adnan a Nablus / EFE

JerusalemEl pres palestí Khader Adnan, detingut sense càrrecs des del desembre per l'Exèrcit israelià, ha abandonat la vaga de fam després de 66 dies sense menjar. El pres protestava així contra l'anomenada "detenció administrativa", un llimb jurídic en què milers de palestins romanen detinguts durant anys sense que hi hagi cap acusació formal contra ells. Les preteses proves contra el detingut són qualificades de "secretes" i li l'afectat ni el seu advocat hi tenen accés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre palestí d'Afers dels Presoners, Isa Karaka, ha confirmat a EFE que Adnan,que ha protagonitzat la vaga de fam més prolongada d'un palestí pres per Israel, ha aturat la protesta i que donarà els detalls aquesta tarda en una roda de premsa. Una portaveu del Servei de Presons d'Israel, Sivan Weizman, ha confirmat que "el Ministeri de Justícia ha informat el Tribunal Suprem que ha arribat a un acord amb el pres, pel qual aquest es compromet a abandonar la vaga de fam, però el pres encara no ha començat a ingerir aliments ", i ha afegit que espera que ho farà al llarg del dia.

Segons ha informat el servei de notícies israelià Ynet, la Fiscalia s'ha compromès a no estendre la detenció administrativa d'Adnan. La cadena qatariana Al-Jazira informa que en virtut de l'acord, el pres serà alliberat el proper 17 d'abril i se li "esborrarà" el seu expedient.

Adnan, forner de professió, de 33 anys,havia estat segons les autoritats israelianes un "portaveu" de la Jihad Islàmica. La seva vaga de fam ha desencadenat protestes a les presons i els carrers de Palestina.

L'ONG israeliana de defensa dels drets humans Betselem va denunciar el "fort increment" dels casos de palestins que Israel manté sota detenció administrativa, que han augmentat de 219 casos el gener de 2012 a 309 en el primer mes d'aquest any."La detenció administrativa és un arrest sense judici que té com a objectiu impedir que una persona cometi un acte que podria posar en perill la seguretat pública. La manera la fa servir Israel és clarament il·legal", va assegura Betselem en un comunicat en què diu que cal "imputar o alliberar" a tots els reclusos en aquesta situació.

stats