Internacional 28/01/2013

Els islamistes destrueixen l'Institut Ahmed Baba, una de les biblioteques més importants del món

Els combatents han cremat el centre, que conservava valuosos documents medievals

1 min
L'Institut Ahmed Baba, patrimoni de la Humanitat, conservava manuscrits del segle XIII / EFE/Evan Schneider/ONU

L'Institut Ahmed Baba, una de les biblioteques més importants del món, ha quedat completament destruït per les flames, segons ha informat aquest dilluns l'alcalde de Tombouctou, Halle Osmane, refugiat a la capital de Mali. Osmane ha qualificat de "crim" la destrucció premeditada del centre per part dels combatents islamistes. La biblioteca, amb milers de documents del segle XIII, estava considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els francesos han completat aquest dilluns el control de Tombouctou, la principal ciutat del nord de Mali. Amb l'acció militar el president francès, François Hollande, ha donat per acabada la primera fase de l'ofensiva i ha demanat el relleu de les forces africanes. Però l'arribada de les tropes franceses i malianes a la històrica ciutat no ha pogut evitar un dels episodis de destrucció patrimonial més greus dels provocats pels islamistes a Mali. L'Institut Ahmed Baba, un dels centres de referència per als estudiosos de la història medieval africana, ha quedat literalment arrasat per les flames. Pel que sembla, els combatents islamistes li van calar foc fa quatre dies, en els primers estadis de la seva retirada de la ciutat.

Els actes de pillatge i destrucció del patrimoni per part dels islamistes no són, però, un fet nou i vinculat a l'actual intervenció militar francesa. Ja al juliol les potències occidentals i la mateixa Unesco van expressar la seva preocupació i van manifestar la seva condemna davant l'evidència que els islamistes es dedicaven a destruir part del patrimoni històric i cultural del país. Mesquites i mausoleus han quedat arrasats els últims mesos, en una acció continuada que busca esborrar la història del país.

stats