Internacional 25/07/2011

A Malta, el divorci ja és legal

El Parlament maltès ha aprovat la llei del divorci. Així, l'Estat deixarà de ser l'únic soci de la UE que no contemplava aquesta figura legal

Agències
2 min
Dos dels propulsors maltesos de la campanya pel 'sí' al divorci celebren la notícia

El Parlament maltès ha aprovat avui una llei que permetrà el divorci en aquesta illa de majoria catòlica, últim estat de la Unió Europea que comptava amb una legislació que no contemplava aquesta figura legal. El text ha passat per 52 vots a favor, 11 en contra i cinc abstencions i ara haurà de ser promulgat pel president de la República, George Abela.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La votació al Parlament arriba després que els maltesos aprovessin per referèndum la mesura amb un 53% de consens, el 28 de maig passat. La consulta popular que es va celebrar a Malta, país amb un 98% de catòlics entre els seus prop de 500.000 habitants, va suposar un pas previ, tot i que no vinculant, perquè el Parlament tirés endavant el projecte de llei del divorci.

La proposta normativa va ser presentada de manera conjunta pel diputat del Partit Laborista (PL) –principal formació a l'oposició– Evarist Bartolo i pel diputat del partit al govern Jeffrey Pullicino Orlando. La iniciativa ha comptat amb el suport de la presidenta de la campanya pel 'sí' al divorci, Deborah Schembri. La defensa de Pullicino del divorci va crear polèmica en el si de la seva formació, el Partit Nacionalista (PN).

De fet, el primer ministre maltès, el conservador Lawrence Gonzi, va mostrar en diverses ocasions la seva oposició al divorci juntament als moviments catòlics de l'illa, encara que finalment el cap de l'executiu va deixar llibertat de vot als seus parlamentaris. Individualment, el primer ministre ha votat en contra de la llei del divorci, mentre que tot el partit de l'oposició ha votat en bloc a favor, a excepció d'Adrian Vassallo, contrari a la normativa i que s'ha absentat en la votació.

Fins ara, a Malta existia la figura de la separació matrimonial i el divorci obtingut fora del país comptava amb reconeixement legal per part de l'estat.

stats