Escòcia
Internacional 10/01/2012

El primer ministre escocès anuncia que el referèndum d'independència serà a la tardor del 2014

El primer ministre escocès, Alex Salmond, rebutja el calendari proposat pel primer ministre britànic, David Cameron, de fer la consulta abans de 18 mesos

Ara
1 min

BarcelonaEls escocesos aniran a les urnes a decidir si volen continuar sent part del Regne Unit a la tardor del 2014. Així ho ha confirmat el primer ministre escocès, Alex Salmond, després de la proposta del govern britànic de fer la consulta en 18 mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La data del referèndum ha de ser la tardor del 2014. És així perquè és la decisió més important que Escòcia ha fet en 300 anys. Si fem les coses bé i mantenim el debat en els termes que ha de ser, aquesta és la data cap a la que ens hem de moure", ha dit Salmond a la BBC.

Londres ha fet públic un document en què fixa les bases per a la celebració del referèndum, en què assegura que el Parlament d'Escòcia no té competències per tirar-lo endavant tot sol i adverteix que, si ho fa, la justícia acabarà anul·lant la consulta.

En el document el govern britànic es mostra contrari a l'escissió però manté que està disposat a permetre una consulta "legal, justa i decisòria" per a la qual fixa dues condicions: que el referèndum sigui "més aviat que tard" i que la pregunta només tingui dues opcions, el o el no, i es descarti la possibilitat d'una tercera via que seria preguntar sobre donar més poders al Parlament escocès.

El Parlament de Westminster ha debatut, i el ministre per Escòcia del Regne Unit, Michael Moore, ha reclamat que sigui al més aviat possible "per acabar amb la incertesa sobre l'economia que provoca la indefinició actual".

stats