Pakistan
Internacional 14/01/2012

El primer ministre pakistanès crida l'Exèrcit a una "unitat nacional"

Iusuf Raza Guilani s'ha trobat amb la plana major de les Forces Armades en un context de tensió pels rumors d'un possible cop d'Estat. El Tribunal Suprem investiga un escàndol que involucra el president Zardari

Efe
1 min
El primer ministre pakistanès reunit amb la plana major de l'Exèrcit / AFP

IslamabadEnmig d'un clima ple de temors sobre un possible cop militar, el primer ministre pakistanès, Iusuf Raza Guilani, ha advertit aquest dissabte a l'Exèrcit que "cada institució de l'Estat ha de desenvolupar el seu paper".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Guilani ha llençat l'advertència en una reunió entre la plana major del Govern i de les Forces Armades, celebrada a Islamabad i on el primer ministre ha fet una crida a la "unitat nacional" i a defendre la democràcia.

Les declaracions arriben després d'una setmana de crítiques entre polítics i militars en un país que ha estat dominat durant més de la meitat de la seva història per les Forces Armades, protagonistes de diversos cops d'Estat.

El president Zardari, en el punt de mira

Aquesta setmana s'han trobat el Govern i l'Exèrcit, enfrontats des de fa setmanes en una guerra de declaracions al voltant de l'escàndol batejat com a "memogate". Es tracta d'un suposat document secret que el govern pakistanès hauria fet arribar als Estats Units per aconseguir que intervinguessin en cas d'un cop militar després de l'operació en la qual les forces nord-americanes van matar a Osama Bin Laden, el maig passat, al nord d'Islamabad.

La polèmica va acabar amb la destitució d'un confident del president Asif Ali Zardari i suposat mediador amb els Estats Units, l'ex ambaixador a Washington Husain Haqqani, malgrat que el govern nega que existeixi aquest document.

El cas ha arribat al Tribunal Suprem que, animat pel poder castrense, l'està investigant, malgrat l'oposició de l'executiu.

Analistes consultats per Efe consideren improbable un cop d'estat però opinen que és possible que l'Exèrcit intenti fer caure a Zardari per la via judicial gràcies al "memogate".

stats