Crisi nuclear
Internacional 02/06/2011

El primer ministre japonès supera la moció de censura

Naoto Kan anuncia que dimitirà quan la reconstrucció estigui encarrilada. Un grup de diputats de les seves files s'havia plantejat donar suport a l'oposició, però finalment ha votat en contra de la moció

Afp
2 min
Naoto Kan, aquest matí en el debat de la moció de censura. EFE

TòkioEl primer ministre japonès, Naoto Kan, ha superat avui una moció de censura presentada per l'oposició. El cap de la centre-dreta nipona, de 64 anys, ha fet una concessió en el darrer minut davant les veus discordants dins del seu propi partit, i ha promès cedir el pas a la generació dels joves un cop s'hagi encarrilat la reconstrucció del nord-est del Japó, devastat pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Kan, però, no ha donat cap calendari per a la seva dimissió i s'ha limitat a demanar els seus correligionaris del Partit Democràtic del Japó (PDJ) que li permetin acabar la feina i que rebutgin la moció de censura. Un dels dirigents més destacats del país, Ichiro Ozawa, rival de Kan a l'interior del partit, havia anunciat que donaria suport al text, per forçar la dimissió del primer ministre, a qui acusa d'haver traït les seves promeses electorals i de no haver estat a l'alçada en la crisi. Els mitjans japonesos, però, han revelat fa unes hores que els diputats que el segueixen, coneguts com els "rebels", han rebutjat finalment la moció. L'oposició, encapçalada pel Partit Liberal, ha obtingut 152 vots, davant els 293 que han rebutjat la iniciativa.

Kan, que va ser elegit fa menys d'un any, havia amenaçat amb la convocatòria d'eleccions legislatives anticipades si quedava en minoria, cosa que probablement ha fet reflexionar els seus companys de files, que s'estimarien més acabar els dos anys de legislatura que enfrontar-se als electors en mig de la crisi actual. Els conservadors van perdre el poder a les eleccions de 2009 després de gairebé 50 anys d'hegemonia sobre la vida política nipona.

La doble tragèdia de l'11 de març va causar gairebé 24.000 morts i desapareguts i ha deixat més de 100.000 persones sense llar.

stats