Internacional 27/11/2016

"L'exèrcit cubà vol que el castrisme continuï sense els Castro"

La investigadora sènior del Cidob Anna Ayuso apunta a una transició política a l'espanyola, sense trencar amb el passat ni daltabaixos, que als Estats Units ja li aniria bé

Marta Rodríguez
3 min
Un retrat de Castro presideix la façana d'una factoria a l'Havana.

BarcelonaFidel Castro ha mort amb 90 anys però el seu germà Raúl en té 85 i diu que es retira el 2018. Com queda el castrisme?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mort de Fidel és simbòlica en el sentit que mor el representant més gran de la generació de Sierra Maestra però el castrisme no té encara un recanvi generacional clar perquè els més joves han estat exclosos i el règim arriba al seu límit biològic, sense haver estat capaç de construir una nova generació que lideri la transició.

La investigadora Anna Ayuso, especialitzada en l'Amèrica Llatina.

A l'abril, el Partit Comunista va evitar rejovenir a fons la seva cúpula i es va limitar a petits retocs. No ha arribat l'hora de renovar-se o morir?

És clar que no volen acabar amb una democràcia liberal com la coneixem nosaltres, sinó que els dirigents volen el control del poder, fet que implica que no acceptin un sistema multipartidista que disputi el govern. El model que busquen és la democràcia popular, basada en el poder popular, en les assemblees participatives que ja existeixen.

I on encaixa la dissidència?

Aquest és el problema. Si un dissident entra en aquest sistema automàticament queda exclòs, així que el model no porta enlloc.

La mort de Castro arriba en un moment de crisi econòmica a l'illa, que es queda sense aliats regionals i amb un Trump a la Casa Blanca. Què passarà amb el procés de desgel iniciat amb Obama?

El règim necessita urgentment que millori la situació econòmica per calmar la ciutadania. El govern ha jugat amb la carta del desgel com una solució a aquest ofegament econòmic, però no comptava amb el triomf de Trump.

N'hi ha que diuen que Trump frenarà el procés.

Quan Trump era candidat a liderar els republicans no es va mostrar tan contrari al desgel com ho va començar a ser quan va veure que tenia possibilitats de lluitar per la Casa Blanca i va buscar el vot cubà de Miami, conscient que Hillary Clinton el tindria en contra. Però Trump, un empresari multimilionari, no és contrari al desgel sinó que s'hi ha fet per càlculs electorals i a partir d'ara dependrà de la postura del Congrés. Però si s'opta per congelar el procés, Cuba té un problema gros perquè comptava amb els 8.000 milions d'inversions nord-americanes, i per això està construint prop de l'Havana el port Mariel, una infraestructura amb la qual pretenen constituir-se com a gran 'hub' per al comerç amb els Estats Units i d'altres països de la regió.

Els inversors dels Estats Units també deuen fer els seus números i poden pressionar perquè s'avancin les mesures, no?

Segur. I Trump també és un empresari que no crec que vagi en contra d'aquests interessos.

Què suposa el castrisme sense Fidel?

A Raúl la figura de Fidel li anava molt bé perquè encara era un referent i a través de discursos o articles era […] un garant de la Revolució, mentre que Raúl des del govern és la figura transformadora. Ara Raúl es queda sense aquest reforç moral i no compta amb els sectors reformistes.

Raúl ha dit que es retira el 2018.

Es retirarà del govern però continuarà controlant el partit i crec que hi haurà un govern de tecnòcrates, de sectors afins que ja s'han col·locat en els sectors econòmics vitals.

Quin paper pot jugar l'exèrcit en una Cuba sense els Castro?

El de l'exèrcit serà el paper clau en la nova etapa. Raúl és també el cap de l'exèrcit i controla l'aparell, mentre que la cúpula del Partit Comunista té influència però no el poder real. De moment s'ha impedit que pugi una figura alternativa clara, perquè no es vol donar poder clar a ningú. S'apunta al relleu amb el vicepresident Miguel Díaz-Canel, però encara està subordinat. Els militars volen que el castrisme continuï sense els Castro.

Evitar a tota costa l'experiència soviètica. ¿Temen un Gorbatxov que desmunti el règim?

Exacte, prefereixen una transició amb petites concessions però sense perdre el control. Sabent que hi ha diferències podria ser que seguissin el model de la Transició espanyola, en què no es trenca amb el passat. A més, als Estats Units els interessa que a Cuba no hi hagi cap daltabaix perquè malgrat tot el consideren un país en qui es pot confiar i amb qui col·labora en la seguretat de la regió.

stats