Política Internacional
Internacional 04/07/2011

Dones de nissagues de poder: d'Evita a Yingluck Shinawatra

Les podríem considerar 'les altres Evita' del món. Germanes, dones o filles de governants o líders mundials que han seguit els passos dels seus familiars i han arribat al poder. La guanyadora de les eleccions de Tailàndia n'és un altre cas

Marc Vidal
2 min
Un acte de campanya dissabte de Yingluck, una germana milionària de l'expresident Thaksin Shinawatra, que podria guanyar les eleccions legislatives.

BarcelonaEl triomf de Yingluck Shinawatra a Tailàndia, germana de l'exprimer ministre, Thaksin Shinawatra, recorda altres casos de relleu en llocs de poder que s'han vist els últims anys arreu del món. El cas d'Eva Perón és el més literari. Tot i que no va arribar a governar –al principi de la carrera del seu marit, als anys 40, ni tan sols podia intervenir als mítings i les dones no tenien dret a vot a l'Argentina–, Evita va acabar manarntmolt al costat de Juan Domingo Perón. Posteriorment, altres dones de les nissagues de poder sí que han arribat a governar després que ho haguessin fet homes de la seva família.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

1. Indira Gandhi (Índia)

Amb els seus 15 anys com a primera ministra (1966-1977 i 1980-1984), Indira Gandhi, és la política que més temps ha ocupat un càrrec semblant al món. Filla de Jawaharlal Nehru, el primer primer ministre de l'Índia, va ser assassinada l'any 1984. Tot i el seu cognom, no té res a veure amb Mahatma Gandhi.

2. Corazon Aquino (Filipines)

La que va ser presidenta de Filipines de 1986 a 1992, Cori Aquino va ser la dona del líder opositor Ninoy Aquino que va ser assassinat l'any 1983. El seu entorn la va convèncer per presentar-se a les eleccions del 1986 que van posar punt final al poder autocràtic de Ferdinand Marcos.

3. Cristina Fernández (Argentina)

L'any 2007 Cristina Fernández va rellevar en el càrrec el seu marit, Néstor Kirchner, mort l'any passat, com a presidenta de l'Argentina. Acaba d'anunciar fa poc que optarà de nou a la reelecció a les eleccions presidencials d'aquest any.

4. Benazir Buttho (Pakistan)

Quan només tenis 35 anys, Bhutto, filla de l'expresident i exprimer ministre, Zulfikar Ali Bhutto, ja va ocupar el càrrec de primera ministra. Era l'any 1988 i després d'estar dos anys al poder hi va tornar entre el 1993 i el 1996. Va morir assassinada en un acte polític l'any 2007.

5. Hillary Clinton (EUA)

La que va ser la primera dama dels Estats Units entre el 1993 i el 2001 com a esposa del president Bill Clinton, va haver d'afrontar el cas Monica Lewinsky, el de la becària que va tenir relacions amb el seu marit. Va rivalitzar amb Obama a les primàries per ser presidenta i actualment és la secretària d'estat.

6. Martine Aubry (França)

L'actual primera secretària del Partit Socialista de França va ser la ministra del gabinet de Lionel Jospin que va impulsar les 35 hores de jornada laboral a la setmana. És la filla de l'expresident de la Comissió Europea, Jacques Delors, i actualment es disputa dins del partit la possibilitat de succeir Nicolas Sarkozy com a presidenta de França.

stats