Crisi a Líbia
Internacional 15/04/2011

Obama, Cameron i Sarkozy signen un article conjunt en què exigeixen la marxa de Gaddafi

El publiquen avui 'The Times', 'The Washington Post', 'The International Herald Tribune', 'Le Figaro' i 'al-Hayat'

Albert Castellví
3 min

BarcelonEl president dels Estats Units, Barack Obama, el de França, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, signen avui conjuntament un article que publiquen dos diaris nord-americans (The Washington Post i The International Herald Tribune), un de britànic (The Times), un de francès (Le Figaro) i un del món àrab (al-Hayat). En aquest gest inèdit, els tres mandataris defensen la intervenció militar a Líbia i asseguren que la mantindran fins que el president del país, Muammar al-Gaddafi, abandoni el poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'article arrenca remarcant que l'objectiu de l'operació és "protegir la població civil" i recorda que "la raó que ha portat la comunitat internacional a actuar" és "el caos" que es vivia a Líbia com a conseqüència dels "atacs del coronel Gaddafi contra el seu poble", que van comportar que la Lliga Àrab "exigís una actuació". El text qualifica d'"històrica" la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que autoritzava la comunitat internacional a prendre "totes les mesures necessàries per protegir la població líbia". Segons els tres dirigents, l'actuació de la coalició va evitar "el bany de sang amb què Gaddafi havia amenaçat els habitants de Bengasi", i ha salvat "desenes de milers de vides".

El text denuncia, però, que Gaddafi continua cometent "atrocitats" contra la població i que ha sotmès a un setge "digne de l'Edat Mitjana" la ciutat d'Ajdabia. Per això, diuen, en compliment de la resolució de l'ONU i de la seva petició de protegir la població, cal fer fora el dictador, ja que "és impossible imaginar que Líbia pugui tenir futur amb Gaddafi". "És impensable que algú que ha volgut massacrar el seu propi poble jugui un rol en el futur govern libi. Els valents habitants de les ciutats que han fet front a les tropes que les han bombardejat sense pietat estarien exposats a terribles represàlies si la comunitat internacional acceptés aquesta solució. Seria una imaginable traïció", sentencia l'article.

A més, asseguren, si Gaddafi continués al poder Líbia es veuria immersa "en el caos i l'anarquia", i adverteixen: "Ja sabem per experiència el que això pot significar. Ni Europa, ni la regió, ni el món es poden permetre donar un nou refugi als extremistes".

El text mostra el seu optimisme amb el futur de Líbia, que sense Gaddafi podrà "mantenir la sobirania i la integritat territorial, restaurar l'economia i assegurar la prosperitat i la seguretat del seu poble". Això, però, només s'aconseguirà si el final de la violència es tradueix "en fets". Per aquest motiu, els tres líders reclamen al règim que es retiri "de les ciutats que assetja", però insisteix que "mentre Gaddafi sigui al poder, l'OTAN i els membres de la coalició han de mantenir les seves operacions" per continuar protegint els civils i augmentar la pressió contra el règim.

Obama, Sarkozy i Cameron albiren per a Líbia "una veritable transició d'un règim dictatorial a un procés constitucional obert a tots i amb una nova generació de dirigents". Però repeteixen: "Perquè aquesta transició sigui reeixida, Gaddafi ha de marxar, definitivament". Serà llavors quan l'ONU "ajudarà el poble libi a reconstruir el que Gaddafi ha destruït".

Finalment, el text destaca que, tot i que són l'OTAN i la coalició internacional les que actuen, "en nom de les Nacions Unides", a Líbia, "serà el poble libi qui triarà la seva nova Constitució, escollirà els seus nous dirigents i escriurà el proper capítol de la seva història". "França, el Regne Unit i els Estats Units no s'aturaran a l'hora de portar a la pràctica les resolucions del Consell de Seguretat perquè el poble libi pugui decidir ell mateix el seu futur", conclou l'article.

stats