Internacional 22/09/2011

Obama deixa clar que vetarà Palestina a l'ONU mentre els líders mundials continuen negociant un nou full de ruta

El president palestí, Mahmud Abbas, presentarà aquest divendres la proposta formal d'ingrés. Aquest dijous continuen les intervencions a l'Assemblea General

Efe
2 min
Obama i Abbas reunits a Nova York

Nova YorkDirigents de tot el món continuen aquest dijous els debats a l'ONU, amb intenses negociacions paral·leles que evitin una nova crisi sobre el conflicte palestino-israelià.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president dels Estats Units, Barack Obama, va reiterar aquest dimecres al president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, el seu suport a l'establiment d'un Estat palestí, però com a resultat de converses directes amb Israel i no a través d'iniciatives unilaterals a les Nacions Unides.

La reunió entre els dos presidents es va acabar sense aparents progressos, segons han informat fonts de la Casa Blanca.

Els dos líders es van reunir al luxós hotel novaiorquès en què s'allotja la delegació nord-americana, després que el president dels Estats Units, des de la tribuna de l'Assemblea General, assenyalés que "no hi ha dreceres per arribar al final d'un conflicte que es ha prolongat dècades".

A la reunió hi va assistir també la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton.

Abbas manté la seva intenció de presentar aquest divendres la demanda d'ingrés a l'ONU com a Estat de ple dret, però els Estats Units ja han amenaçat amb exercir el seu poder de veto si arribava al Consell de Seguretat.

No obstant això, en el debat de l'Assemblea General d'aquest dimecres els dirigents d'una majoria de països van donar suport la demanda palestina.

A la tribuna de l'ONU hi ha previstes aquest dijous les intervencions, entre d'altres, dels presidents de l'Iran, Mahmud Ahmadinehad, de Xile, Sebastián Piñera, de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, del primer ministre de Regne Unit, David Cameron, així com dels mandataris de la República Dominicana, Leonel Fernández, del Perú, Ollanta Humala o de Zimbàbue, Robert Mugabe.

Des de la tribuna de l'ONU molts mandataris estan fent una crida a refundar aquest organisme mundial per adaptar-lo a la nova realitat mundial i que reflecteixi la creixent influència dels països emergents.

A fora de la seu de l'ONU s'han convocat protestes aquesta setmana que van des del suport a l'Estat palestí, a Israel o la denúncia de la situació a Haití o al Tibet.

El centre de Manhattan, on es troba la seu l'ONU, es troba fèrriament vigilat per milers de policies que apliquen rigoroses mesures de seguretat, amb talls de carrers que estan causant forts problemes circulatoris.

stats