França
Internacional 28/06/2011

Un comissari europeu adverteix que la retòrica contra els gitanos incita a l'odi racial

Thomas Hammarberg ha posat diversos exemples d'aquesta retòrica irresponsable. I ha comparat l'odi als gitanos amb l'antisemitisme

Efe
1 min

ParísEl comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Thomas Hammarberg, ha advertit avui als dirigents polítics que l'ús de la retòrica contra els gitanos alimenta l'odi i podria comprometre la seguretat d'aquest poble.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquestes declaracions poden entendre's com una incitació a cometre actes violents contra els gitanos", ha alertat el comissari en un comunicat en què lamenta esdeveniments recents com l'enganxada de cartells electorals a Milà amb advertències que la ciutat anava de camí a convertir-se en una "ciutat gitana".

Com a exemple de les possibles conseqüències, Hammarberg ha citat el cas de la República Txeca, on grups neonazis va agredir gitanos el passat mes de març després que responsables polítics culpessin la comunitat, en conjunt, de la violació d'una noia.

D'Hongria, el comissari va denunciar que les declaracions polítiques sobre la "criminalitat gitana" han desembocat en la creació de brigades especials dedicades a aquest col·lectiu, uns grups que ha comparat amb "la policia que operava contra els jueus en aquell país durant la Segona Guerra Mundial".

Hammarberg s'ha referit també a França, que l'estiu passat va rebre crítiques de la Unió Europea, l'ONU i el Vaticà, per relacionar els gitanos amb la criminalitat, i per expulsar els primers cap als seus països d'origen de la UE.

stats