REVOLTES ÀRABS
Internacional 19/10/2011

Els països que donen suport a la Primavera Àrab van armar les dictadures a la regió

El govern espanyol va abastir els règim de Mubàrak i Gaddafi, segons un informe publicat per Amnistia Internacional

Ara
1 min
Un rebel libi lluita contra gaddafistes a Sirte. Espanya va exportar a Líbia armes per valor de 3,8 milions d'euros. EFE

BarcelonaEls interessos econòmics i polítics de les potències d'Occident han primat sobre els drets humans a Egipte, Síria, Líbia, Bahrain i el Iemen. És la conclusió a què arriba Amnistia Internacional (AI) en el seu darrer informe, difós avui, i on denuncia que el flux d'armes cap a aquesta regió evidencia el mal funcionament dels controls d'exportació d'armament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe indica que "Estats Units, Rússia i diversos països de la Unió Europea van subministrar grans quantitats d'armes a governs repressius de la regió abans de les revoltes populars, malgrat tenir proves que existia un risc considerables que fossin utilitzades per cometre greus violacions de drets humans".

Les dades que utilitza AI són les transferències d'armes a aquests països el 2005. Els 10 principals proveïdors d'armes van ser: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Estats Units, França, Itàlia, República Txeca, Regne Unit i Rússia.

Espanya incompleix els tractats

Pel que fa l'Estat espanyol, les exportacions es van dirigir a Líbia, per valor de 3,8 milions d'euros, i a Egipte, per valor de 3 milions d'euros. Segons l'organització, "aquesta situació posa en evidència l'incompliment durant anys de la llei d'armes per part del Govern espanyol".

stats