Israel
Internacional 01/02/2012

Benjamin Netanyahu referma el seu lideratge del Likud

El primer ministre israelià ha guanyat les eleccions per mantenir-se al capdavant del Likud a les primàries del partit governant. Ara estudia avançar les eleccions generals

Agències
1 min
El primer ministre israelià diposita ahir el seu vot a Jerusalem. / GIL YOHANAN / EFE

JerusalemBenjamin Netanyahu, el primer ministre d'Israel, ha guanyat les eleccions primàries per al futur lideratge del seu partit, el conservador Likud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els resultats inicials publicats avui després de les votacions d'aquest dimarts apunten que Netanyahu ha guanyatla votació amb un 75% dels vots –amb l'escrutini quasi tancat–, un marge menys ampli del que s'esperava. El cap de l'executiu ha superat el candidat ultranacionalista que volia disputar-li el lloc, Moshé Feiglin, defensor del sector més dur de la colonització, oposat a fer cap concessió als palestins a canvi de la pau.

Els comicis, en què han participat només la meitat dels 125.000 afiliats al partit, són precursos d'un procés electoral que s'inicia a tot el país i que viurà el següent episodi al març, amb les eleccions del partit centrista Kadima –actualment liderat per l'exministra d'Afers Estrangers Tzipi Livni.

Eleccions anticipades per tractar amb Obama

Les properes eleccions generals estan previstes per a finals del 2013, però el Likud estaria estudiant avançar-les. Els resultats àmpliament favorables a l'actual primer ministre, juntament amb les enquestes, apunten que el Likud guanyaria unes eleccions en un futur proper, de manera que celebrar-les anticipadament podria posar Netanyahu en una posició millor per fer front a la pressió que molts israelians creuen que farà Barack Obama perquè Israel faci concessions de pau, si els Demòcrates guanyessin un segon mandat al novembre.

stats