PRÒXIM ORIENT
Internacional 23/04/2012

Conflicte diplomàtic entre Egipte i Israel per la decisió de tallar el subministrament de gas

Tel Aviv i el Caire han desvinculat la decisió de qualsevol desavinença política, però tant la premsa com els grups polítics ho atribueixen a un pas més en les noves relacions entre els dos països. El govern egipci ha ofert vendre el gas a un preu més alt

Mariona Ferrer
2 min
Explosió a la península del Sinaí el novembre del 2011 d'un dels gasoductes que proveeix Israel. AFP

BarcelonaDurant el règim de Hosni Mubàrak era un client preferent, però amb l'afany de deixar enrere els vincles amb l'antic règim se l'ha declarat ara "enemic número 1" del món àrab. Israel està en l'ull de l'huracà del Parlament egipci, dominat pels islamistes Germans Musulmans, i la decisió diumenge de rescindir de forma unilateral el contracte d'exportació del 40% del gas d'Israel complica encara més els vincle entre els dos països veïns.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fugint d'una guerra diplomàtica, tant Tel Aviv com el Caire s'han afanyat aquest dilluns a desvincular el tall en el subministrament de gas de tot conflicte polític i declarar-ho un assumpte de negocis.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assenyalat que "no es pot contemplar aquest tall en el subministrament com un fet nascut d'un conflicte polític". "Es tracta d'una disputa comercial entre una empresa israeliana i una empresa egípcia", ha afegit. En aquest sentit, el ministre d'Exteriors israelià, Avigdor Lieberman, havia assenyalat que Tel Aviv "està interessat a mantenir el tractat de pau i pensem que això és també un interès suprem d'Egipte", ha afegit.

Nova oferta a un preu més alt

Perseguint el mateix objectiu, la ministra de Cooperació Internacional egípcia, Faiza Abu el-Naga, ha informat que tant les empreses que han rescindit el contracte com l'empresa israeliana EMB s'han posat d'acord per negociar un nou contracte. També ha assenyalat que la decisió de rescindir el contracte es va prendre per "no complir amb el reemborsament del gas comprat". "[L'empresa israeliana] no es va comprometre amb les obligacions financeres incloses en els articles del contracte, malgrat que la vam avisar fins a cinc vegades, l'última vegada el passat 31 de març", ha precisat.

Foc creuat a la premsa

Però el mal ja està fet. La traducció política del conflicte es podia llegir aquest dilluns en el mitjans israelians. El popular diari 'Yedioth Arhonoth' titulava a una línia "No ens volen", i els diferents nous partits polítics de l'era post-Mubàrak celebraven la decisió de les companyies de gas egípcies.

Els gasoductes egipcis que proveeixen tant Israel com Jordània han sigut l'objectiu de múltiples atemptats des de la caiguda del règim de Mubàrak el febrer del 2011. Com a mostra de protesta pels baixos preus amb què Egipte oferia el gas a Israel, el boicot de les línies a la península Sinaí ha sigut una pràctica recurrent.

stats