EGIPTE
Internacional 10/02/2011

Eufòria i expectació a la plaça de l'Alliberament del Caire davant la possibilitat que Mubàrak plegui

El president dels EUA, Barack Obama, ha destacat que Egipte viu "un moment de transformació" i ha reiterat la petició d'una transició "ordenada" per al país àrab

Agències
2 min
Vista general de la plaça de l'Alliberament.

El Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha referit a la situació a Egipte i ha assegurat que el país àrab viu “un moment de transformació”. Davant la possibilitat que el president egipci, Hosni Mubàrak, deixi el poder en les properes hores, Obama ha reiterat la crida a una transició “ordenada”. També ha destacat el paper de la gent jove en aquesta revolta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, l'eufòria i l'expectació inunden la plaça de l'Alliberament del Caire, on desenes de milers de persones estan concentrades. Centenars de manifestants continuen accedint al centre de les protestes contra el règim que van començar fa disset dies. La gent que ocupa la plaça canta “Hem aconseguit fer fora Mubàrak”.

El destí del president egipci, Hosni Mubàrak, es decidirà de forma imminent i “el més probable” és que deixarà el poder, segons han apuntat fonts de les autoritats egípcies a l'agència Reuters. Mubàrak farà un discurs a la població a les nou del vespre, hora catalana, a la televisió estatal. Un alt càrrec del partit ha explicat a la cadena britànica BBC que deixaria el poder aquesta nit. Es tracta del secretari general del Partit Nacional Democràtic, Hossan Badrawi, que ha dit que “espera” que Mubàrak traspassarà el poder al vicepresident Omar Suleiman. Badrawi, que ha estat designat secretari general aquest cap de setmana després de la dimissió de la cúpula de la formació governamental, ha dit a la BBC que Mubàrak farà un discurs aviat.

Paral·lelament, l'exèrcit d'Egipte ha anunciat a la televisió estatal que ha pres les mesures per satisfer les reclamacions dels manifestants, que ja fa disset dies que protesten contra el règim del rais egipci. Ha estat després d'una reunió del consell suprem de les forces armades, en què no hi ha participat Hosni Mubàrak.

En aquest sentit, el director dels serveis d'intel·ligència nord-americans, la CIA, Leon Panetta, ha afirmat que “hi ha una gran probabilitat” que el president egipci deixi el poder aquesta mateixa nit. Ho ha dit en una audiència del comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants dels EUA.

stats