EGIPTE
Internacional 11/02/2011

Hosni Mubàrak no deixa el poder i provoca la decepció entre els manifestants de la plaça Tahrir

En un discurs a la televisió estatal marcat pels rumors de dimissió, el mandatari egipci diu que es mantindrà en la presidència però transfereix poders al vicepresident

Agències
2 min
Hosni Mubàrak en el discurs en què ha anunciat la seva continuïtat ambigua en el càrrec. / REUTERS

El Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } El president d'Egipte, Hosni Mubàrak, continuarà a la presidència del país fins a les eleccions del setembre però transfereix alguns poders al vicepresident Omar Suleiman. Així ho ha indicat el mandatari egipci en un discurs a la televisió estatal, en què també ha aprofitat per dir que no acceptarà cap tipus de pressió de l'exterior. El missatge de Mubàrak ha estat marcat per les informacions d'una possible dimissió, que fins i tot han arribat a indicar els serveis d'intel·ligència dels EUA. El director de la CIA, Leon Panetta, havia afirmat hores abans a Washington que hi havia “una gran probabilitat” que el president egipci deixés el poder aquesta mateixa nit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les paraules de Mubàrak han alterat els ànims dels manifestants a la plaça de l'Alliberament del Caire, fins i tot abans que el rais acabés el seu discurs. Precisament tenen prevista avui divendres una nova mobilització. El president egipci ha insistit en l'inici d'un procés de transició en què es mantindrà a la presidència i ha admès que les reclamacions dels manifestants, que protesten des de fa més de dues setmanes, són “legítimes”. A més, ha demanat disculpes a les famílies dels manifestants morts en els últims enfrontaments amb la policia i ha assegurat en perseguirà els responsables.

Poc després de les paraules de Mubàrak, el vicepresident egipci, Omar Suleiman, ha fet un discurs a la televisió estatal en què ha assegurat que “la porta és oberta a més diàleg”. Suleiman no s'ha desviat de les últimes compareixences i també ha fet una crida a la unitat dels habitants d'Egipte. “No ens podem deixar emportar pel caos”, ha afegit el vicepresident egipci, que s'ha tornat a comprometre a “una transició pacífica del poder d'acord amb la Constitució”.

La tarda prèvia al missatge televisat de Mubàrak, l'exèrcit d'Egipte havia anunciat que havia pres les mesures per satisfer les reclamacions dels manifestants, que ja fa més de dues setmanes que protesten contra el règim del rais egipci. L'anunci ha estat posterior a una reunió del consell suprem de les forces armades, en què no hi ha participat Hosni Mubàrak, però ha estat conduïda pel ministre egipci de Defensa, Hussein Tantawi. L'exèrcit també ha assegurat que havia començat a prendre les mesures necessàries per salvaguardar els interessos del país.

p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats