EGIPTE
Internacional 11/02/2011

La comunitat internacional destaca la dimissió de Mubàrak com a primer pas per als canvis al país

Els Estats Units diuen que la transició a Egipte ha de produir un canvi "irreversible". La UE diu que Mubàrak "ha escoltat les veus del poble egipci"

Agències
2 min

La dimissió del president egipci, Hosni Mubàrak, després de divuit dies de protestes, ha provocat la reacció de les principals potències occidentals i dels països del món àrab.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, ha explicat que el canvi de poder a Egipte és un moment històric important per al país i el Pròxim Orient. Biden ha afegit que la transició ha de generar un canvi “irreversible”.

Israel espera que la dimissió de Mubàrak no afecti les relacions diplomàtiques amb l'estat hebreu. “Esperem que el canvi cap a la democràcia a Egipte tingui lloc sense violència i es mantingui l'acord de pau”, ha dit un alt càrrec del govern israelià a l'agència Reuters.

L'alta representant de la política exterior de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha assegurat que cal que s'acceleri el diàleg per confeccionar un govern “de base àmplia” que respecti les aspiracions del poble egipci i doni estabilitat al país. “Amb la renúncia, ha escoltat les veus del poble egpci”, ha afegit Ashton de la decisió de Mubàrak. El primer ministre britànic, David Cameron, ha destacat l'oportunitat d'unitat del poble egpici. “Com a amic d'Egipte i el poble egipci, estem preparats per ajudar de la manera que puguem”, ha afegit Cameron. El president de França, Nicolas Sarkozy, ha assegurat que espera que Egipte prendrà les mesures que portin el país cap a un sistema democràtic a través d'unes eleccions lliures.

La Lliga Àrab, de la qual forma part Egipte, espera que hi hagi un “consens nacional” en el procés de transició. El secretari general d'aquesta organització, l'egipci Amr Moussa, ha destacat a la televisió saudita Al-Arabiya l'oportunitat que es genera amb la dimissió de Mubàrak. Moussa ha refusat pronunciar-se sobre si està interessat en ser president d'Egipte.

Turquia ha demanat a l'exèrcit egipci que transfereixi el poder al més aviat possible a un govern democràtic després de la celebració d'unes eleccions "justes i lliures". El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat que el seu país "sempre ha donat suport a les aspiracions legítimes a la democràcia i la libertad del poble germà d'Egipte. Erdogan també s'ha mostrat partidari que la comunitat internacional doni suport a Egipte en el procés de transició perquè l'economia egípcia no es vegi perjudicada.

L'organització palestina Hamas considera que la renúncia del president Mubàrak és “el principi de la victòria de la revolució egípcia”. Un portaveu del grup islamista ha reclamat als nous líders egipcis que aixequin el bloqueig de l'exèrcit israelià sobre Gaza i que obri el punt fronterer de Rafah.

stats