EGIPTE
Internacional 03/02/2011

Calma tensa a la plaça Tahrir

Més de 1.000 persones, entre partidaris i detractors del règim de Mubàrak continuen a l'espai principal de les manifestacions a Egipte després de la primera jornada violenta

Redacció
1 min
Manifestants contra el règim transporten un ferit.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Almenys tres morts i més de 1.500 ferits. Aquest és el balanç de la batalla campal que ahir van protagonitzar partidaris del règim del president egipci, Hosni Mubàrak, contra els manifestants que una jornada més es van aplegar a la plaça Tahrir. Els seguidors del mandatari egipci anaven armats amb pals, ganivets i pedres i un centenar van entrar en aquest espai públic muntats en camells i cavalls.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els manifestants asseguren que molts dels atacants eren membres de la policia que no anaven uniformats. Una acusació que ha desmentit el ministeri d'Interior. El líder de l'oposició Mohamed ElBaradei va reclamar durant el dia que l'exèrcit intervingués per aturar la violència.

La situació durant la nit ha estat més tranquil·la respecte a una jornada que ha estat molt violenta, però la tensió es manté perquè ara mateix els dos bàndols conviuen a la mateix lloc. Es calcula que més d'un miler de persones s'han quedat a la plaça Tahrir. Alguns d'ells han encès fogueres. Ni uns ni altres han fet cas de la petició del vicepresident egipci, Omar Suleiman, perquè marxin a casa, respectin el toc de queda i es restableixi la calma. Suleiman ha afegit que l'inici del diàleg amb l'oposició depèn de si acaben les protestes al carrer.

Mentrestant, els Estats Units continuen pressionant Mubàrak perquè prengui mesures perquè hi hagi eleccions democràtiques, però no han fet referència a que deixi immediatament el poder. “És imperatiu que la transició que dèiem ahir [en referència a la conversa de Barack Obama amb Hosni Mubàrak] comenci ja”, ha explicat el portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, en una compareixença.

stats