EGIPTE
Internacional 01/02/2011

Els manifestants desafien el toc de queda

Almenys un milió de persones es concentren al centre de la capital egípcia per reclamar que el president Mubàrak deixi el poder, en l'acció més massiva des de fa vuit dies

Carme Colomina
2 min
La plaça Tahrir plena des dels carrers dels voltants.

Enviada especial al Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } Almenys un milió de persones estan concentrades des d'aquest matí a la plaça Tahrir, al centre de la capital egípcia, per reclamar al president egipci que deixi el poder. “Fora Mubàrak” és la consigna més repetida en la manifestació més multitudinària des que van començar les protestes populars a les principals ciutats del país. El pont principal que creua el Nil s'ha convertit en un riu de gent continua arribant fins aquest espai públic. Els manifestants continuen concentrats allà, més de tres hores després que hagi entrat en vigor el toc de queda. També s'han produït manifestacions a les ciutats principals del país, com Alexandria, Suez (amb més de 25.000 persones al carrer) i Al-Mansura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ha estat una manifestació totalment pacífica, amb gent de totes les edats i condicions que confia que aquesta sigui la jornada definitiva que ha de fer caure el règim de Mubàrak. Tot i que la convocatòria ha estat unitària de totes les forces de l'oposició, els líders opositors s'han deixat veure molt poc, només durant una estona. L'acció inicialment era una marxa que havia de recórrer els carrers del Caire fins al Palau Presidencial, però finalment s'ha optat per una concentració per mesures de seguretat.

Hi ha hagut escorcolls a cada entrada de la plaça i cada boca de carrer per accedir a la manifestació, per evitar que s'infiltrin membres de les forces de seguretat que puguin alterar el curs de la protesta. Els controls de seguretat han anat a càrrec de l'exèrcit i de l'organització de la manifestació mateix. En aquest sentit, els egipcis han decidit prendre el control de la seva pròpia seguretat: tal com ja va passar a Tunísia amb la revolta popular, han establert patrulles al carrer.

Els comentaris de la gent a la plaça han estat marcats per l'especulació política sobre qui pot succeir Hosni Mubàrak al poder. El dia en què l'enviat especial dels Estats Units al Caire s'ha començat a reunir amb membres de l'oposició, un altre nom torna a sonar: el president de la Lliga Àrab, Amr Moussa, que compta amb un reconeixement internacional però també a dins del país.

stats