EGIPTE
Internacional 11/02/2011

L'exèrcit egipci no dóna l'esquena a Mubàrak

Els militars anuncien que suprimiran la llei d'emergència "tan bon punt les circumstàncies actuals acabin". La comunitat internacional està pendents de la reacció al carrer. La majoria de manifestants confiaven en el paper de l'exèrcit.

Agències
2 min
Moments d'eufòria a plaça de l'Alliberament.

El CaireL'exèrcit egipci dóna suport al president egipci, Hosni Mubàrak, i anuncia que no suprimirà la llei d'emergència fins que la revolta cessi. Ara per ara, tothom està esperant la reacció de l'exèrcit al carrer durant el dia d'avui, dia de pregària i festiu al Caire. Tot i això, les forces armades han indicat que no perseguiran cap de les protestes "honorables". L'exèrcit es converteix en una peça clau pel canvi i, contra tots els pronòstics d'ahir a la tarda, a favor del rais. La decisió pot ofendre a gran part dels manifestants, que han dipositat totes les esperances de la revolta en el paper de la institució militar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dia de ràbia i manifestacions

El poble egipci es prepara per la divuitena jornada de protestes contra el règim de Hosni Mubàrak, que estarà marcada per una gran manifestació al centre de la capital, el Caire, que se celebra en un dia de pregària. I també estarà marcada per l'anunci d'ahir del president egipci de continuar a la presidència del país fins a les eleccions del setembre i transferir alguns poders al vicepresident Omar Suleiman. El paper de l'exèrcit en aquesta marxa serà fonamental. Algunes fonts han especulat les darreres hores amb la possibilitat d'un cop d'estat militar, tot i que aquest matí, en entrevista a la BBC, el ministre d'economia egipci, Samir Radwan, semblava desacreditar aquesta idea: "Els militars de moment han jugat un paper excel·lent. El malson d'un cop militar és molt dolent per a tothom". Radwan va reconèixer que tot i que esperava que el discurs de Mubàrak "calmaria les coses" resultava "obvi" que no ho havia fet.

En tot cas, l'exèrcit ha anunciat que aquest migdia emetrà un "anunci important" que podria trencar la seva ambigüitat dels darrers dies. La cúpula militar es troba reunida des de primera hora del matí. La persona que probablement llegirà el comunicat serà Mohamed Husein Tantaui, ministre de Defensa i president del Consell Superior de les Forces Armades.

Les paraules d'ahir del president egipci han fet encendre els ànims dels manifestants, que durant la tarda d'ahir esperaven l'anunci de la dimissió del mandatari. Entre els crítics amb la decisió de Mubàrak hi ha el premi Nobel de la pau del 2005, Mohamed ElBaradei, que ha reclamat un paper més decisiu de les forces armades. ElBaradei va escriure ahir al Twitter: "Egipte explotarà. L'exèrcit ha de salvar el país ara".

stats