Internacional 24/01/2012

El líder de Hamàs a l'exili té previst viatjar a Gaza per primera vegada des del 2001

La formació islàmica va anunciar dissabte que el Khaled Meshaal no es presentarà a la reelecció

Afp
2 min

Khaled Meshaal, el líder de Hamas a l'exili, té previst visitar aviat a la Franja de Gaza, segons ha manifestat avui Ahmad Yousef, assessor del ministeri de Relacions Exteriors del govern de Hamàs a Gaza, que es va reunir al Caire la setmana passada. "Té la intenció –ha dit– d'arribar a Gaza. Té un gran desig de fer aquesta visita i ens pot sorprendre en qualsevol moment".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La formació islamista va anunciar dissabte en un comunicat que Meshaal no es presentarà a la reelecció. La seva intenció és, segon el mateix anunci, afavorir el camí cap a la democràcia i deixar entrar sang nova a la direcció. La decisió final està en mans del Consell de la Xura, va anunciar a Gaza el portaveu de Hamàs Fawzi Barhoum.

Meshaal, de 55 anys, es va establir Damasc des del 2001 tement per la seva seguretat a Gaza. El seus partidaris el consideren un líder pragmàtic que ha atret el suport oficial i financer estranger per al moviment. Molts operatius de Hamas que s'havien establert a Síria han tornat recentment a Gaza fugint de la revolta sagnant en què Síria està sumida des de fa 10 mesos. Hamàs s'ha negat, a més, a donar suport obertament al règim d'Al-Assad.

Hani Habib, un analista polític establert a Gaza, ha apuntat a Reuters que "Si Meshaal insisteix a deixar el poder, aplanarà el camí per al sorgiment d'altres lideratges, però sortiran a la superfície les diferències en la qüestió de qui ha de dirigir Hamàs, si les autoritats a Gaza o a les que hi ha l'estranger". En qualsevol cas, Habib va dir que no esperava un successor més radical: "Crec que la tendència general dins Hamàs i l'Islam polític arreu del món ara està en mostrar més flexibilitat per comprometre's amb el món".

stats