Publicitat
Publicitat

Iran

Les eleccions legislatives a l'Iran debiliten Ahmadinejad

Els resultats provisionals apunten a una victòria dels opositors al president. La setmana vinent, el mandatari s'haurà d'enfrontar a les preguntes compromeses dels diputats

Els resultats provisionals de les eleccions legislatives celebrades divendres a l'Iran apunten a una victòria dels radicals islàmics lleials al líder suprem del país, l'aiatol·là Ali Khamenei. Aquest resultat debilita el president, Mahmud Ahmadinejad, i li complica el seu últim any al càrrec.

Segons el ministeri de l'Interior iranià, la participació als comicis ha estat del 64,2%, bastant més elevada del previst, fet que el règim interpreta com un suport a la seva postura davant el conflicte amb Occident.

Ahmadinejad ha mantingut diferències amb la majoria del Parlament i especialment amb Khamenei, qui el va desqualificar a l'abril per retornar el càrrec al ministre d'Intel·ligència, a qui ell mateix havia destituït. Si no es retira la convocatòria, el president haurà d'enfrontar-se la setmana vinent a una sessió de preguntes al Parlament. Els diputats qüestionaran Ahmadinejad sobre les presumptes irregularitats del seu govern i per casos de corrupció, fet inèdit en els 33 anys d'història de la República Islàmica.

En aquesta situació de poder per part del líder Khamenei i els diputats més radicals islàmics, crítics amb Ahmadinejad, és d'esperar que en les pròximes presidencials del 2013, el candidat del sistema a ocupar el càrrec sigui proper a Khamanei i no algú proposat pel president.

El ministre de l'Interior, Mustafà Mohamad Nyar, ha confirmat que els resultats definitius –de moment s'han escrutat un 85% dels vots– de les regions petites es coneixeran diumenge, mentre que els de les grans no se sabran fins dilluns.

Més continguts de

315

Clinton vs. Trump

El duel més insòlit de la història per la presidència dels Estats Units

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT