IRAQ
Internacional 20/12/2010

S'endarrereix l'anunci de la composició del govern

Les lluites entre faccions i discrepàncies entre els partits d'última hora ajornen la revelació dels membres del gabinet. La decisió ha de posar fi a nou mesos de paràlisi

Agències
1 min
El primer ministre Nuri al-Maliki, en una roda de premsa al novembre.

BagdadEl primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, finalment no farà l'anunci formal de la composició del nou govern que estava previst per avui. Des de les eleccions del març, que no van donar una victòria clara a cap formació, el país es troba en paràlisi política, per la pugna entre faccions i les divisions sectàries, set anys i mig després de la invasió nord-americana. Precisament aquestes lluites internes i les discrepàncies entre els partits polítics han fet ajornar la revelació de la composició de l'executiu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mes passat, un acord entre xiïtes, sunnites i kurds va obrir perspectives per a la formació del govern. Segons informa l'agència Reuters, el gabinet inclouria el ministre del petroli Hussain al-Shahristani, el xiïta que ha confeccionat un ambiciós pla per convertir l'Iraq en un dels primers productors mundials de cru. El seu nomenament es veu com una garantia per als inversors mundials. També en formaria part el fins ara ministre d'Exteriors, el kurd Hoshiyar Zebari. A la sessió parlamentària d'avui, Maliki havia de nomenar un govern amb 42 membres. Els llocs s'han de repartir entre les diverses faccions, proporcionalment als escons que van guanyar a les darreres eleccions.

L'exprimer ministre Iyad Allawi, guanyador de les eleccions del març, també formarà part del govern. Ell mateix ho va anunciar diumenge, en fer públic un acord pel qual ell assumiria la direcció del consell de política estratègica, el kurd Jalal Talabani obtindria la presidència i el sunnita Ossama al Nujalfi seria el portaveu del parlament.

Encara no han estat acordats els titulars dels càrrecs vinculats a la seguretat, com els ministres d'Interior, Defensa i Seguretat.

stats