PRÒXIM ORIENT
Internacional 05/11/2011

Israel comença a retornar els activistes de la flotilla de Gaza als seus països

Les forces de la marina israeliana van capturar ahir els bucs que denunciaven el bloqueig de la franja.

Ara
2 min

BarcelonaLes autoritats israelianes han començat a tornar als seus països d'origen els activistes propalestins que van intentar trencar ahir el bloqueig marítim d'Israel sobre la Franja de Gaza. Les forces armades israelianes van interceptar els dos vaixells on viatjaven.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un portaveu de l'agència d'immigració israeliana ha dit que dos ciutadans grecs han estat enviats al seu país i que dos periodistes, un de nord-americà i un d'espanyol tornaran a casa aquest diumenge. Un ciutadà israelià també ha estat alliberat, juntament amb una dona egípcia que ha arribat al seu país aquesta nit.

Els 21 activistes restants segueixen retinguts a Israel i esperen ser enviats als seus països aviat.

Israel va al·legar ahir que els activistes no havien contestat per ràdio després d'ordenar-los que s'allunyessin de la zona de bloqueig marítim de la franja. L'exèrcit assegura que no hi ha ferits.

La portaveu oficial de les forces de defensa israelianes (IDF) per a la premsa internacional, Avital Leibovich, informava ahir en directe dels passos de l'operació a través de Twitter. Leibovitch assegurava, "per aquells que es preguntin si estan en aigües internacionals", que "Israel té el dret d'actuar en aigües internacionals quan veuen intencions clares de trencar el seu bloqueig marítim". La portaveu va concloure els seus tuits amb el hashtag #provocatilla.

Una expedició internacional

Els vaixells que es dirigien a Gaza són el Tahrir (de Canadà) i el Saorise (Irlandès). En l'expedició hi participaven 24 persones. En concret, al Tahrir hi viatjaven sis activistes, un capità i cinc periodistes, mentre que al Saoirse hi havia 11 activistes irlandeses més el capità, també irlandès. En total, hi havia representants de nou països: Canadà, Estats Units, Egipte, el Regne Unit i Austràlia, segons la plana web de l'organització Rumbo a Gaza.

stats