Internacional 03/02/2011

La revolta s'estén al Iemen: més de 20.000 persones omplen els carrers de Sanaa en contra del president Sàleh

Mentre s'espera que fins a un milió de persones secundi la protesta, l'oposició assegura que es mantindrà ferma i extendrà la revolta a altres províncies

J. Nicolás Soler
2 min
saleh

BarcelonaMalgrat l'aparent èxit de la pressió popular, l'oposició iemenita ha convocat per a avui una sèrie de protestes, anomenades com a "dia de la ira" al recinte de la Universitat de Sanaa. Les accions havien de tenir lloc a la plaça Tahir ("llibertat" en àrab), però després de diversos intents de boicotejar l'acte per part de partidaris de Sàleh es va decidir canviar-ne la ubicació. De moment, més de 20.000 persones estan omplint els carrers de la ciutat amb crits a favor de la democràcia i en contra de la dictadura, i se n'esperen fins a un milió. L'encara president ja va avisar dimecres la seva oposició a les manifestacions violentes que causin "el caos i la destrucció" i va animar els protestants a participar en un govern d'unitat nacional. Des del Partit de la Reforma Islàmica, líder de l'oposició i de les protestes, ja s'ha avisat que no es faran enrere i que les seves reivindicacions s'estendran a altres províncies del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les pressions al Iemen contra el president del país, Ali Abdul·lah Sàleh, que es volia presentar a la reelecció després de 32 anys al poder, han aconseguit que aquest finalment renunciï al seu objectiu de perpetuar-se al poder. "Congelaré les reformes constitucionals, d'acord amb el que m'exigeix el poble". Les reformes constitucionals, aprovades provisionalment l'1 de gener i que ara han quedat aparcades, li haurien permès de seguir en el càrrec. Les reformes, però, també haurien facilitat que el seu fill, Ahmed, l'hagués pogut substituir en un futur no llunyà. De moment, la Constitució iemenita es quedarà com estava i el president del país només podrà optar a dues legislatures. D'aquesta manera, Sàleh no podrà optar al càrrec a les eleccions previstes per al 2013.

stats