Egipte
Internacional 30/01/2011

El Baradei encapçala una gran manifestació al centre del Caire

Mohamed El Baradei encapçala la manifestació d'unes 100.000 persones que marxa pel centre del Caire, a la plaça Tahrir. En la seva adreça a la gent, ha vaticinat canvis "d'aquí a pocs dies" i ha redoblat la pressió sobre Mubàrak: "Allò que hem començat, no pot tornar enrere".

Carme Colomina, Enviada Especial
2 min
Egipte munió

EL CAIRE p { margin-bottom: 0.21cm; } L'exèrcit es desplega ampul·losament per la plaça Tahrir, un dels epicentres de les manifestacions, però això no impedeix que la gent s'hi vagi congregant. Més de trenta tancs s'han col·locat a les avingudes principals que donen al recinte, envoltat de tanques, per controlar la zona, però no hi ha aldarulls. Fins i tot una cadena humana ha cantat davant dels tancs l'himne egipci. Ocasionalment, caces militars sobrevolen la zona, a baixa altura. Els clams dels manifestants són clars i se centren en la figura del president Mubàrak, a qui demanen que marxi. També es veuen unes quantes pancartes crítiques amb la hipocresia nordamericana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la plaça Tahrir hi ha reunits també grups de l'oposició, que aprofiten per adreçar-se a la munió de persones que l'omple. En concret, han esmentat les deu persones que s'encarregaran el pla de transició, amb Mohamed El Baradei encapçalant la llista. Tot i això, la sensació general de la població és que els vertaders líders de l'oposició no són a les manifestacions i un cop a la plaça es traballa en xarxa, és a dir, ningú parla de sigles. Hi ha gent de totes les edats, famílies enteres cridant contra el president Mubàrak.

Als afores del centre, al barri de diplomàtics i gent benestant, les destrosses són més evidents. La gran avinguda Gamet El-Dol Al-Arabia està controlada per l'exèrcit i tots les comerços tenen els vidres barrats amb fustes. La gen diu que no hi ha hagut aldarulls des de divendres però encara viuen amb la por al cos tancats a casa seva.

Un dels hospitals més grans de la ciutat, el Dar Kasr El-Eini, admet que des de divendres han rebut centenars de ferits, vint d'ells amb ferides de bala.

Fa unes hores, la secretària d'Estat Hillary Clinton ha evitat pronunciar-se sobre si Mubàrak hauria de plegar. Sí que ha donat suport al poble egipci “perquè pugui dibuixar el seu futur”, però la declaració ha estat estimada massa tèbia per aquells qui demanen un posicionament més fort dels Estats Units en aquest tema.

stats