SÍRIA
Internacional 22/01/2012

La Lliga Àrab insta Al-Assad a abandonar el poder

Decisió inesperada: la Lliga Àrab exigeix al règim que formi un govern d'unitat, que haurà de dur el país cap a la democràcia. És el full de ruta que durà al Consell de Seguretat de l'ONU, a la qual demana col·laboració

Agències
2 min
Sirians es manifesten a les portes de l'edifici de la Lliga Àrab aquest diumenge al Caire. / JEFF J MITCHELL / GETTY IMAGES

BarcelonaLa Lliga Àrab ha demanat avui al president sirià, Baixar Al-Assad, que cedeixi els seus poders al vicepresident, Faruk al Chara, i formi un govern d'unitat nacional que dirigeixi el país cap a unes eleccions lliures.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els països àrabs han traçat, de manera inesperada, un full de ruta complet per acabar amb la crisi a Síria, que dura des del març.

El govern d'unitat nacional, que la Lliga Àrab estableix que s'ha de constituir els propers dos mesos, estaria dirigit per una persona de consens i la seva missió seria aplicar el pla i preparar unes eleccions parlamentàries i presidencials sota supervisió àrab i internacional.

El pla també preveu que el futur govern designi una comissió que redacti una nova constitució, que s'hauria d'aprovar en referèndum.

Demanen el suport del Consell de Seguretat

D'altra banda, l'organització panaràbica durà al Consell de Seguretat de l'ONU aquest full de ruta i li demanarà formalment que l'adopti com a via de solució per a la crisi política siriana.

El full de ruta s'ha aprovat després que els ministres d'exteriors examinessin l'informe de la missió d'observadors a Síria, que serà prorrogada un mes. Continuen les divisions al si de l'organització, que ha decidit ampliar el nombre d'observadors i donar-los més recursos.

Centenars de sirians han estat assassinats des que la missió va començar la feina a finals de desembre.

L'Aràbia Saudita retira els seus observadors

L'incompliment flagrant del pla pactat amb la Lliga Àrab –que establia una aturada de la violència– és el motiu que va esgrimir el ministre d'exteriors de l'Aràbia Saudita, Saud al Faisal, per anunciar la retirada dels seus observadors. Faisal ha demanat, a més, una intervenció urgent d'altres països musulmans, i també de la Xina, Rússia, la UE i els EUA, per frenar la repressió del règim.

Els estats àrabs estan dividits sobre com abordar la crisi a Síria, i els crítics diuen que la missió està, de fet, donant a Al-Assad més temps per assassinar els opositors al seu règim. Alguns volen redoblar la pressió sobre Al-Assad per posar fi a una repressió de 10 mesos contra una revolta popular en què, segons les Nacions Unides, més de 5.000 persones han mort. Síria diu que 2.000 membres dels cossos de seguretat han estat assassinats en la violència.

A altres els preocupa que debilitar Al-Assad podria dur el país, amb la seva potent barreja de filiacions religioses i ètniques, a un conflicte més profund que desestabilitzaria la regió sencera. Alguns temen l'amenaça de les seves pròpies poblacions, si ell fos derrocat.

stats