Internacional 04/06/2013

Un informe de l'ONU alerta dels "nous nivells de brutalitat" a Síria en els dos bàndols

L'organisme constata que s'han utilitzat armes químiques, però no especifica si per part del règim o els rebels. També insta la comunitat internacional a deixar de vendre armes al país

Agències
2 min
Un soldat rebel al front d'Alep. REUTERS

GinebraUn informe de les Nacions Unides alerta aquest dimarts dels "nous nivells de brutalitat" a Síria després de dos anys de l'inici del conflicte. A més, assenyala que s'han utilitzat armes químiques i termobàriques al país, però no especifica des de quin bàndol, si del règim o de l'oposició. Per això la Comissió d'Investigació Internacional Independent de l'ONU –qui ha publicat l'informe i amb seu a Ginebra– insta la comunitat internacional a no vendre armes a cap front del conflicte, ja que només farien que augmentar les víctimes civils.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document de la comissió de l'ONU certifica alguns punts que ja havia avançat l'exfiscal del Tribunal Penal Internacional, Carla Del Ponte, en una entrevista a un canal suís fa gairebé un mes. L'informe, que no castiga més a un bàndol que l'altra, s'inscriu –segons els analistes– en el pla dels Estats Units i Rússia d'aconseguir que tant règim com oposició seguin en una taula de negociacions a Ginebra el juny.

"Continuen els crims de guerra, els crims en contra de la humanitat i sistemàtiques violacions dels drets humans", indica l'informe, que especifica 17 incidents que podrien anomenar-se massacres entre mitjans de gener i mitjans de maig. A banda, la comissió "documenta per primera vegada la sistemàtica imposició de setges, l'ús d'agents químiques i desplaçaments forçats". El document s'ha presentat aquest dimarts davant de la Consell de Drets Humans de l'ONU, amb seu a Ginebra, que ja la setmana passada va condemnar la violència per part de les forces del govern de Baixar al-Assad.

stats