REVOLTES
Internacional 09/04/2011

El règim sirià torna a disparar contra els manifestants

La policia siriana ha carregat avui amb munició real contra els manifestants de la ciutat costanera de Latakia i ha causat diversos ferits i algun possible mort

Acn
2 min
Una imatge de la manifestació a Deraa, el 8 d'abril, en una captura televisiva

AmmanLes forces de seguretat sirianes han tornat a carregar amb munició real aquest dissabte contra els manifestants que han sortit de nou al carrer per protestar contra el règim de Bashar al-Assad. Els incidents han passat a la ciutat costanera de Latakia, quan durant la nit la policia siriana hauria disparat contra els manifestants per dispersar la protesta, causant diversos ferits i algun possible mort, segons han relatat els residents de la zona a l'agència Reuters. Segons un testimoni, les forces de seguretat també han dispersat els manifestants emprant camions amb mànegues d'aigua al districte de Sleibeh de la ciutat portuària, que es troba a 330 quilòmetres de la capital del país, Damasc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Almenys 22 persones van morir ahir durant una manifestació contrària al govern a la ciutat de Deraa, al sud de Síria. Els testimonis van assegurar que policies vestits de paisà van obrir foc contra els manifestants, que van sortir al carrer poc després de les pregàries de divendres. Els manifestants van tirar pedres als agents com a resposta. La xifra de víctimes i ferits, però, és incerta. De fet, els mitjans de comunicació a Síria van assegurar que hi havien 17 morts.

Els habitants de la ciutat de Deraa han protagonitzat diverses manifestacions contra el govern del president Bashar al-Assad. Les protestes a Síria van començar a mitjans de març, i el govern, sense tancar la porta a reformes, va alertar que hi havia forces "conspiradores" interessades en desestabilitzar el país.

Al-Assad va oferir dijous a les minories kurdes de la regió oriental de Hasaka la ciutadania siriana. Els manifestants consideren les mesures insuficients i reclamen "llibertat, no només ciutadania". Alguns experts temen que les protestes al país puguin conduir cap a una lluita sectària entre les diverses minories que hi viuen, segons Al-Jazira.

El partit Baath controla el poder a Síria des de l'any 1963, quan el pare de l'actual president, Hafez al-Assad, va fer un cop d'estat. Des d'aleshores, el govern no ha tolerat la dissidència política i ha aplicat un estat d'emergència molt sever que els manifestants exigeixen que es retiri. El president ha ordenat l'estudi d'algunes mesures de reforma i la investigació de les morts que hi ha hagut des de l'inici de les protestes. Amb tot, segons fonts publicades per Al-Jazira, els activistes consideren que les reformes "no són suficients". "No es tracta d'aquest problema en particular, o d'aquest altre. Es tracta de transformar Síria de dictadura a democràcia", ha declarat l'activista Mazen Darwish a Al-Jazira.

stats