DRETS CIVILS
Internacional 06/01/2011

El Tribunal Suprem israelià avala amb recança els autobusos amb segregació voluntària per sexes

Els jutges eviten prohibir la norma de les línies 'mehadrin' dels ultraortodoxos però obliga el ministeri de Transports a anunciar amb rètols que cap dona pot ser obligada a seure a la part del darrere del vehicle

Efe
2 min

JerusalemEl Tribunal Suprem israelià ha avalat, amb recança, les línies d'autobusos on els homes van en la part del davant i les dones en la part del darrere, sempre que aquesta separació sigui voluntària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta de les línies anomenades mehadrin que funcionen des de 1997. N'hi ha un centenar i els passatgers que les utilitzen són, gairebé tots, jueus ultraortodoxos.

El Suprem considera que "un operador de transport públic, com qualsevol altra persona, no té cap dret a ordenar, demanar i dir a les dones on han de seure simplement pel fet de ser dones". El tribunal utilitza aquest argument per ratificar la posició del ministeri de Transports, que rebutja incidir en la segregació per sexes en aquestes línies, sempre que s'hi reflecteixi la voluntat dels seus passatgers, basades en les seves conviccions religioses.

El Suprem es pronuncia sobre el cas arran d'una demanda presentada l'any 2007 pel Centre d'Acció Religiosa del Moviment Reformista a Israel i un grup de dones arran de queixes per atacs físics i verbals a dones que s'havien negat a seure a la part del darrere dels autobusos.

En aquest sentit, el tribunal ordena al ministeri de Transports que doni ordres clares als conductors i dóna trenta dies perquè totes les línies mehadrin instal·lin rètols que especifiquin que tots els passatgers poden seure on vulguin.

El Suprem admet, no obstant, que la seva decisió dóna cabuda al rebuig dels que incompleixin la norma religiosa dins de la comunitat ultraortodoxa. "En som conscients i estem insatisfets pel fet que possiblement estem facilitant la preservació de la pressió dels altres sobre les dones que no vulguin aquest ordre de coses dins de la societat ultraortodoxa", admet el jutge.

El Centre d'Acció Religiosa del Moviment Reformista a Israel interpreta la decisió del Suprem no com a un aval de les línies mehadrin: ans al contrari, creuen que la resolució és un reconeixement que la segregació és il·legal, i demana al ministeri de Transports que augmenti els controls de possibles actes de coerció dins dels autobusos.

stats